BÖRSEN: KINNEVIK OCH SBB I TOPP PÅ STIGANDE BÖRS, OMXS30 +1,2%

2023-01-11 13:05:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände uppåt igen på onsdagen och stärktes successivt under förmiddagshandeln. En positiv avslutning på USA-börserna på tisdagskvällen gav stöd. It-återförsäljaren Dustin handlades däremot ned rejält på Stockholmsbörsen efter morgonens kvartalsrapport där resultat och marginal hamnade under analytikerförväntan.

Vid 13-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stärkts 1,2 procent till 2.207. Aktier för 8,3 miljarder kronor hade då bytt händer. Ute i Europa var tyska DAX-index upp 1,1 procent och franska CAC40 med 0,9 procent.

Rapportaktuella Dustin hade tappat 15 procent på börsen vid lunchtid. Prispress och kostnadsinflation tyngde marginalen för it-återförsäljaren i det gångna kvartalet, september-november.

"Hösten 2022 har varit oerhört avvaktande konjunkturellt sett. Det vi sett i tidigare kriser är att en avmattning håller på i tre kvartal och nu är vi i mitten av den, på någon form av lägsta punkt. Troligtvis blir våren ljusare", sade Thomas Ekman till Nyhetsbyrån Direkt.

På storbolagslistan låg investmentbolaget Kinnevik i topp när aktien klev upp 5 procent. Fastighetsbolaget SBB stärktes 4,3 procent och Investor, som fått höjd rekommendation av Nordea till köp, avancerade 3,6 procent.

Även flera andra fastighetsaktier utvecklades starkt i onsdagens börshandel, bland dem Corem Property som var upp drygt 6 procent, Balder och Fabege klättrade en bit över 4 procent och Castellum med 2,5 procent. Räntorna i såväl Europa som USA har sjunkit på onsdagen.

Bland få storbolagsaktier på minus syntes Telia i botten av OMXS30 med en nedgång på 0,6 procent. Exane BNP Paribas har sänkt sin rekommendation för teleoperatören till underperform från neutral och UBS har dragit ned till neutral (köp).

Marknadsundersökningsföretaget Cint rasade i onsdagshandeln, ned 17 procent efter beskedet om att vd Tom Buehlmann har beslutat att lämna sin roll under våren 2023 efter fem år.

Spelutvecklaren Stillfront handlades ned 5,9 procent. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för Stillfront till neutral från köp.

E-handelsbolaget Boozt, som i sin tur fått neddragen rekommendation till sälj hos Danske Bank, tappade 9,7 procent.

Skistar backade 3,3 procent. Jefferies International har dragit ned sin rekommendation för skidturimsbolaget till behåll, från köp.

Kambi gick åt andra hållet och steg 3,5 procent. Sportboksleverantören har tecknat ett flerårigt avtal för att tillhandahålla sin sportbok till Miami Valley Gaming, som ligger i amerikanska delstaten Ohio. Sportbetting i Ohio legaliserades så sent som i januari 2023.

Hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko var upp 1,3 procent efter beskedet om att det köper det ekologiska skönhetsvarumärket Estelle & Thild för 15 miljoner kronor.

Investeraren Harry Klagsbrun, som bland annat sitter i EQT:s styrelse, har under december köpt 1.850.000 aktier i budaktuella Readly, motsvarande 4,9 procent av kapitalet. Readly steg 4 procent till 11:70 kronor på onsdagen. Bonnier News bud ligger på 12 kronor per aktie i Readly.

Iconovo, som utvecklar inhalationsprodukter, handlades upp drygt 4 procent. Bolaget meddelade på morgonen att det förhandlar med ett snabbväxande generikaföretag avseende inhalatorn Icopre, med syfte att ingå ett licensavtal.

Forskningsbolaget Vivesto föll 16 procent. Inceptua, som har rättigheterna att kommersialisera Vivestos Apealea i EU, Storbritannien och Schweiz, har beslutat att dra tillbaka sin ansökan om marknadsgodkännande för Apealea i Schweiz.

Baserat på tillgänglig klinisk data har Swissmedic bedömt att en positiv nytta/risk-balans för Apealea inte kunnat uppvisas och har därför indikerat att de avser avslå ansökan om marknadsgodkännande, skriver Vivesto i ett pressmeddelande.


Graf: OMXS30 onsdagen den 11 januari

image


Källa: InfrontDirekt-SE