BÖRSEN: KINNEVIK OCH GETINGE LYFTER, OMXS30 +0,4%

2021-05-25 13:42:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg något på tisdagen i likhet med övriga europeiska börser. Kinnevik bjöd återigen på relativt stor rörelse och Getinge fick stöd av Jeffreis som inlett bevakning.

Vid klockan 13.30 var OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 2.253. Aktier för 10 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Kinnevik, som uppvisat stora rörelser sedan utdelningen av Zalandoaktierna i förra veckan, gick starkast bland storbolagen på OMXS30 med en uppgång på 3,2 procent. Strax bakom var Getinge upp 2,6 procent. Jefferies har inlett bevakning av medicinteknikbolaget med rekommendation köp.

Tele2 har vunnit ett skattemål som väntas ge en positiv resultateffekt om 371 miljoner kronor i det andra kvartalet. Aktien vände från en nedgång på en halv procent till en uppgång på 0,3 procent efter beskedet.

I motsatt ände av indexet backade SCA 1,6 procent med möjlig press från en rekommendationssänkning från Danske Bank som sänkt rekommendationen till behåll (köp). Banken sänkte även Stora Enso och Holmen till behåll men dessa kom undan med något mindre nedgångar.

Sinch, som på måndagskvällen gjorde en riktad emission på 9,4 miljarder kronor till kursen 1.300 kronor, en rabatt på 4,4 procent från måndagens stängningskurs, steg 3,5 procent till 1.408 kronor.

Nobina avancerade 4,7 procent. Bussbolaget har vunnit totalt fyra kontrakt i en upphandling i Helsingfors, varav ett är nytt. Värdet uppgår till 207 miljoner kronor över sju år.

Läkemedelsbolaget Oncopeptides presenterade övergripande resultat från Ocean-studien i fas 3 med melflufen (Pepaxto). Utfallet var lika bra som konkurrerande läkemedel men förhoppningen om att den progressionsfria överlevnaden skulle vara bättre grusades. Aktien förlorade 2 procent.

Sobi och partnern Apellis Pharmaceuticals meddelade positiva topline-resultat från fas 3-studien Prince. Aktien vände en nedgång på en dryg procent till att vid lunchtid vara upp 1,2 procent.

I gamingsektorn föll Embracer 3,9 procent. Spelkritikernas betyg för spelet Biomutant, som lanseras den 25 maj, visar på blandade omdömen, enligt sajten Metacritic. På den digitala plattformen Steams globala försäljningslista, som berör förbokningar av pc-versionen, låg spelet på tisdagsmorgonen på första plats.

Enad Global 7 redovisade en nettoomsättning på 304 miljoner kronor för det första kvartalet (156). Ebitda-resultatet steg till 87 miljoner kronor (15). Ökningarna kom med stöd av förvärv. Aktien tappade närmare 9 procent.

Klädbolaget Wesc, som ska byta verksamhetsinriktning med tillhörande namnbyte till Vestum, lyfte 7,7 procent efter avtal om förvärv av fyra bolag för 451 miljoner kronor.

Checkin.com fortsatte upp med 22 procent till 58 kronor. Aktien har mer än tredubblats sedan noteringen i torsdags som föregicks av en nyemission med teckningskursen 15:50 kronor.

På IPO-fronten gjorde Arla Plast debut på Stockholmsbörsen och steg 17 procent. Handeln i skolkoncernen Cedergrenska inleddes på First North och aktien höll sig i området strax under teckningskursen på 50 kronor.

Bland aktier som rörde på sig utan större avtryck i nyhetsflödet fanns Renewcell som backade 7 procent och LMK, Linas Matkasse, som däremot höjdes 9 procent.

Intrum har fått höjd riktkurs av JP Morgan från 262 till 330 kronor med upprepad neutral rekommendation. Aktien steg 2,5 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 25 maj

image

Källa: InfrontDirekt-SE

Konjunk
KI:s barometerindikator: Högsta värdet hittills
Foto: istockphoto
Rapport
Nokia krossar analytikernas förväntningarDubblar resultatet jämfört med estimaten
Stockholmsbörsen
Börsen ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Förvaltaren om Kina: Återgång till klassisk socialism"Bolagsägare skänker bort börsposter för att slippa granskning"
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asien
Rejäl uppåtstuds i Asien efter kinesiskt regleringsbesked
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Något bättre än väntat för Astra ZenecaProduktförsäljningen ökade 33 procent
Foto: istockphoto
Rapport
Klart bättre än väntat från Lundin Mining
USA
USA: Senaten enad om det stora infrastrukturpaketet
Foto: AP/TT
Wall street
Teknikbolag vinnare i New York
Räntan
Fed lämnar räntan oförändradÄndrar inte heller obligationsköpen
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Kraftigt fall för bopriserna i Stockholm"Temporär sättning"
Foto: Shutterstock
Oljepriset
Lundin Energy: Oljepriset förblir fortsatt högt
Foto: Richard Drew/AP/TT
Rapport
Spotify ungefär som väntat
Foto: Pressbild
Oväder
Tusenlappar i ersättning vid strömavbrottMen strömmen måste ha varit borta i tolv timmar
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Credit Suisse sänker Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: He Jinghua / Costfoto
Aktie
Apple slog förväntningarna med 30 procentMen global chipbrist blir ny motvind
Rapport
Lundin Energy något bättre förväntat
Foto: istockphoto
Rapport
Alphabet: Betydligt bättre än väntat
Rapport
Apple: Aktien föll trots överraskande starkt resultat
Hongkong
Hang Sengs teknikindex ned drygt 36 procent på sex månader
Foto: Shutterstock
Försäkring
Mobilskador rusar under sommaren
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Dubbelslag mot InvestorTas bort från Swedbanks sektorsfavoriter