BÖRSEN: INLEDANDE NEDGÅNG DÄMPADES, OMXS30 -0,3%

2023-02-28 12:29:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid försiktigt nedåt. Därmed hade den inledande nedgången dämpats. H&M och Volvo låg i topp bland de mest omsatta storbolagen medan Nibe föll efter bekräftade förvärvsuppgifter.

Vid klockan 12.20 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned med 0,3 procent vid 2.228. Aktier för 5 miljarder kronor var då omsatta i Stockholm. Ute på de ledande Europabörserna var kursrörelserna blandade med en i det närmast oförändrad utveckling i Paris och Frankfurt medan Londonbörsen hade en likartad utveckling som på Stockholmsbörsen.

Värmeteknikbolaget Nibe utvecklades sämst av bolagen inom OMXS30, på minus 5 procent, efter bekräftande av uppgifter rörande diskussioner om att förvärva Fujitsu General.

Andra förlorare i OMXS30 var Autoliv och Ericsson som backade runt 1,5 procent.

H&M gick mot strömmen med en uppgång på knappt 1 procent. Klädkedjan byggde därmed vidare på måndagens uppgång på lite över 4 procent. Volvo gick också framåt med en uppgång på strax under 1 procent.

Pareto har höjt rekommendationen för fastighetsbolaget SBB till köp från behåll och skruvat upp riktkursen med en krona till 21 kronor. Aktien, som steg över 8 procent på måndagen, var upp en halv procent.

Tisdagen är sista dag för bolag med kalenderår att släppa bokslut för 2022. En rad mestadels mindre bolag passade på att delge sina siffror.

Från delårsrapportströmmen noterades att Africa Oil vände till förlust efter skatt på -182 miljoner dollar (55) i fjärde kvartalet. För helåret 2023 spår Africa Oil en minskad snittproduktion jämfört med 2022. Aktien tog stryk med en nedgång på 13 procent.

Uppåt gick det i stället för medicinteknikbolaget Raysearch, som vände till vinst med ett rörelseresultat på 20,7 miljoner kronor (-16,6) i fjärde kvartalet. Nettoomsättningen växte till 264 miljoner kronor (189). Aktien steg med över 6 procent.

Kabe höjde utdelningen med en krona till 8 kronor per aktie. Omsättningen steg i det senaste kvartalet medan rörelseresultatet gick åt motsatt håll. Investerarna tycktes dock välja att se till det positiva och handlade upp aktien drygt 2 procent.

Linas Matkasse, LMK, höjdes 30 procent. Bolaget meddelade i samband med delårsrapporten att nya tillväxt- och lönsamhetsmål satts upp. LMK meddelade preliminära omsättningssiffror i januari på 255 miljoner kronor (327) och dessa bekräftades i rapportsläppet. Ebitda-resultatet sjönk dock till -95,7 miljoner kronor (28) i fjärde kvartalet.

Gamingbolaget Media and Games Invest, MGI Group, redovisade intäktsökning till 92,9 miljoner euro (80,2) i fjärde kvartalet, medan rörelseresultatet vände till förlust och blev -8,4 miljoner euro (13,7). Aktien, som inledde upp, hade vid lunchtid backat med 2 procent.

Aegirbio belönades med en uppgång på 76 procent. Diagnostestbolaget uppger sig ha "framgångsrikt åtgärdat alla avvikelser" som togs upp under den oanmälda revisionen av bolagets underleverantör i november 2022. Försäljningen av bolagets covid-19 test kunde därmed återupptas.

Från SCB meddelades att Sveriges BNP sjönk 0,9 procent under det fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, och jämfört med motsvarande kvartal föregående år sjönk BNP också 0,9 procent.

Nedgången var större än väntat. Enligt Infronts analytikerenkät var förväntningarna att BNP skulle ha sjunkit 0,6 procent jämfört med föregående kvartal och varit oförändrad i årstakt.

"Minskningen märks i många delar av ekonomin med breda nedgångar i näringslivets investeringar och hushållens konsumtion", säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna, i en kommentar.

Medlingsinstitutet meddelade samtidigt att löneökningarna i ekonomin som helhet uppgick till 3,1 procent i december jämfört med motsvarande månad 2021.


Graf: OMXS30 tisdagen den 28 februari

image

Källa: InfrontDirekt-SE