BÖRSEN: INKLUDERING I INDEX LYFTE EMBRACER, OMXS30 OFÖR

2023-03-02 17:41:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i närheten av oförändrade nivåer på torsdagen och gick aningen sämre än flera andra Europabörser.

Europaräntorna visade små rörelser medan euron tappade mot dollarn, trots att februariutfallet för inflationen i eurozonen blev högre än väntat.

Vid stängning var OMXS30 oförändrat vid nivån 2.215 och aktier för 13,4 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Värmeteknikbolaget Nibe höll till på förlorarsidan av OMXS30 då aktien sjönk 2 procent. En av den amerikanska elbilstillverkaren Teslas planer för att bidra till att ställa om ekonomin i hållbar riktning kan vara att byta ut traditionella värmesystem i bostäder, kontor och industrier mot värmepumpar, sade Teslas vd och grundare Elon Musk vid bolagets investerarevent i Texas, enligt Techcrunch.

Svagast inom OMXS30 var Getinge på minus 2,8 procent, medan Boliden backade 2,5 procent och Atlas Copco A 1,6 procent. Credit Suisse har tagit upp Boliden för bevakning med rekommendationen underperform, då banken gör bedömningen att gruv- och smältbolaget står inför en tuff period med operationella motvindar under 2023/2024 samt nedtrycka prisprognoser på råvaror.

Bland de storbolagsaktier som i stället steg fanns Kinnevik, Ericsson, Assa Abloy och Astra Zeneca med uppgångar på 0,4 procent vardera.

Embracer avancerade 4,2 procent efter beskedet att gamingbolaget tar plats i det europeiska indexet Stoxx 600 från och med den 20 maj, enligt indexleverantören Qontigo.

Lucara Diamond steg 1,5 procent. Diamantproducentens vd Eira Thomas har köpt aktier i bolaget för 1,7 miljoner kronor.

Life science-bolaget Izafes aktie lyfte hela 86 procent. Bolagets avtal med Targeted Outcomes, om rätten att sälja och marknadsföra läkemedelsroboten Dosell i Storbritannien, kan bli värt mer än de 18,7 miljoner kronor över fem år som bolaget uppgav i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen. Åtminstone om försäljningen går som Targeted prognostiserat, säger Izafes vd Anders Segerström till Nyhetsbyrån Direkt.

"Som partner och leverantör tror de att de kan komma att sälja mycket mer än så, men det här är vad de vill garantera i minimumåtaganden", säger vd Anders Segerström.

Nordic Flanges, som levererar industriella flänslösningar, har tillsammans med sin partner och huvuddistributör Known Group fått vad de själva kallar en "ny rekordorder". Ordervärdet är drygt 27 miljoner kronor och slutkunden är en distributör av rör och rördelar till onshore olja och gas i Texas. Nordic Flanges lyfte 53 procent.

CLS var en av torsdagens stora procentuella vinnare med en kursuppgång på 56 procent, efter beskedet att det finansiella ansträngda bolaget tillförs cirka 12,8 miljoner kronor före emissionskostnader genom optionsinlösen.

Seamless Distribution Systems (SDS) har gjort en överenskommelse med obligationsinnehavare och aktieägare som bland annat gäller en riktad nyemission på 20 miljoner kronor och en eventuell försäljning av två dotterbolag. Aktien steg 19 procent, om än i tunn handel.OMXS30 torsdagen den 2 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE