BÖRSEN: INFLATIONSSIFFRA TYNGDE ÄN EN GÅNG, OMXS30 -1,0%

2023-02-24 17:41:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades ned på fredagen i likhet med de övriga börserna i Norden. Bland de fåtaliga vinnarna i storbolagsindex fanns några banker och konsumentinriktade bolag, medan Getinge och SBB var stora förlorare för dagen.

Elekta visade sina kvartalssiffror och fick tummen upp av marknaden.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 1 procent till 2.206 och aktier för 18,3 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa sjönk tyska DAX 1,4 procent medan Parisbörsens CAC40 backade 1,3 procent.

Uppåt inom OMXS30 gick bland andra Essity och Autoliv med uppgångar på 0,7 respektive 0,8 procent. Nedåt gick det för Getinge, minus 4,3 procent, och SBB som tappade 6,4 procent.

Storbankerna gick bättre än index sedan en oväntad hög inflationssiffra från USA enligt bedömare ökat sannolikheten för högre räntor. Handelsbanken gick bäst i sektorn och steg 0,7 procent.

Ericsson ska dra ned sin personalstyrka med 8.500 personer, som ett led i ett tidigare aviserat sparprogram. Enligt programmet ska totalt 9 miljarder kronor sparas i koncernen. Ericsson handlades ned 0,9 procent.

Högt omsatt på fredagen var försvarsföretaget Saab, som tecknat ett ramavtal med "ett land i västvärlden" och tagit emot beställningar under avtalet med ett ordervärde på 8 miljarder kronor. Aktien avancerade 3,2 procent.

Elekta redovisade högre omsättning och resultat än väntat för det tredje kvartalet i bolagets räkenskapsår. Strålterapibolagets vd Gustaf Salford säger till Nyhetsbyrån Direkt att man mot slutet av det gångna kvartalet såg en förbättring av logistikkedjan.

"Vi såg en ljusning i slutet av kvartalet", säger han.

Elekta-aktien steg 9,2 procent. Under fredagen avskildes en utdelning på 1:20 kronor per aktie i bolaget.

Flygbolaget SAS resultat före skatt för det första kvartalet (oktober-december) i det brutna räkenskapsåret blev -2.449 miljoner kronor, att jämföra med -2.597 motsvarande kvartal året före. Intäkterna steg till cirka 7,9 miljarder kronor att jämföra med drygt 5,5 miljarder motsvarande kvartal i fjol. Aktien handlades ned 3,1 procent.

Millicom var en av dagens stora vinnare med ett kurslyft på 3,6 procent, utan att några bolagsspecifika nyheter framkommit. Sedan årsskiftet är teleoperatören upp nästan 63 procent.

Alimak gör en företrädesemission på cirka 2,5 miljarder kronor i syfte att återbetala ett brygglån relaterat till förvärvet av Tractel. Emissionen kan fördubbla antalet aktier i bolaget och teckningskursen är 46:80 kronor styck. Alimak backade 2,1 procent till 96:70 kronor.

Energibolaget Azelio föll 22 procent. Bolaget visade en ökad rörelseförlust för fjärde kvartalet och i vd-ordet skrev Jonas Wallmander att arbetet med att omvandla affärsdiskussioner till avtal tagit längre tid än förutsett, vilket kan innebära likviditetsbrist i slutet av andra kvartalet.

NGM-noterade Swemet, som säljer produkter och tjänster till elbolag, redovisade en intäktsökning på 50 procent och ett positivt ebitda-resultat för fjärde kvartalet. Aktien svarade med att lyfta hela 128 procent till 1:345 kronor.OMXS30 fredagen den 24 februari

image

Källa: InfrontDirekt-SE