BÖRSEN: HÖGRE RÄNTOR TYNGER INDEX, H&M FÖRLORARE, OMXS30 -0,8%

2022-10-05 13:05:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nedgången på Stockholmsbörsen utökades under onsdagens förmiddagshandel, i en rekyl efter flera handelsdagar med uppgångar, och en liknande trend noterades på de ledande Europabörserna.

En tydlig uppgång i europeiska statspappersräntor, efter markanta nedgångar tidigare i veckan, påverkade stämningen på börserna. Svenska statsobligationsräntor var upp 9-10 punkter på onsdagsförmiddagen.

Strax före klockan 13.00 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 0,8 procent till 1.895. Aktier för 6,4 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa hade Frankfurtbörsens DAX-index och franska CAC40 gått ned 0,8 procent vardera.

H&M visade med en nedgång på 4,0 procent sämst utveckling på den svenska storbolagslistan. Skanska, Electrolux, Autoliv och SCA gick också svagt, med kurstapp på 2,1-3,8 procent.

På motsatta sidan inom OMXS30 gick Sinch starkast med en uppgång för molnkommunikationsaktien på 11,6 procent till 18:41 kronor. Carnegie har upprepat sin köprekommendation för Sinch, men har sänkt sin riktkurs till 60 från 80 kronor.

Bättre än index gick också Alfa Laval, som steg 0,8 procent, och Atlas Copcos A-aktie, som gick upp 0,3 procent. Handelsbanken Capital Markets har höjt sin kortsiktiga rekommendation för Alfa Laval till behåll från tidigare sälj.

Flera aktier i verkstadssektorn har nedgraderats av Handelsbanken på kort sikt. Sandvik, SKF, Epiroc, Volvo och ABB, som sänkts till behåll från tidigare köp, backade samtliga. Gränges, som dragits ned till sälj från behåll, handlades ned 6,1 procent.

Friluftsbolaget Thule handlas utan rätt till halvårsutdelning om 6:50 kronor från onsdagen. Aktien backade 8:00 kronor, motsvarande 3,5 procent.

SAS har nått överenskommelser för 36 flygplan om att ändra villkoren i befintliga leasingavtal. Överenskommelserna utgör ett viktigt steg i arbetet med att konfigurera om flygplansflottan och att uppnå de 7,5 miljarder kronor i årliga kostnadsbesparingar som är en del av SAS Forward-planen, uppger flygbolaget vars aktie handlades upp 3,6 procent.

På förlorarlistan återfanns också nätmäklarna Avanza och Nordnet, med nedgångar på 6-7 procent efter kraftiga uppgångar dagen före. Båda kom med månadsstatistik på onsdagsmorgonen.


Immunovia stärktes 3,1 procent. Finansmannen Ranny Davidoff har ökat sitt innehav till 5,1 procent och därmed seglat upp som diagnosbolagets tredje största ägare.

Hälsovårdsinvesteraren Bengt Julanders investmentbolag Linc har en rad intressanta innehav med lockande potential samt en stor kassa, menar Affärsvärlden i en analys och ger köpråd. Linc handlades upp 6,2 procent.

Bland mindre bolag lyfte NGM-noterade Transiro närmare 16 procent. Bolaget, som utvecklar system för fackhandel och transportbranschen, har säkrat intäkter om 22,1 miljoner kronor för helåret 2023, jämfört med 8,1 miljoner kronor 2022.

På Spotlight föll Alteco Medical närmare 19 procent, efter att ha flaggat för att Rysslands krig i Ukraina har påverkat bolagets likviditet negativt.Bild: OMXS30 onsdagen den 5 oktober

image

Källa: InfrontDirekt-SE