BÖRSEN: HÖGRE METALLPRISER LYFTER BOLIDEN, OMXS30 +0,4%

2021-10-14 12:47:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europabörserna steg på torsdagen och så gjorde även Stockholmsbörsen, även om uppgången på svensk mark var något mer dämpad.

Råvaror var en stark sektor sedan basmetallpriserna stigit kraftigt.

Omkring klockan 12.30 hade OMXS30 stigit 0,4 procent till 2.285 och aktier för 8,9 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Tyska DAX steg samtidigt 0,8 procent och franska CAC40 lika mycket.

Stigande metallpriser bidrog till att gruvbolag gick starkt runt om i Europa och råvaror var starkast i Stoxx 600 med uppgångar för bolag som Glencore, Rio Tinto och BHP.

Bland de svenska bolagen låg Boliden i topp av OMXS30 med ett kurslyft på 4,8 procent. Även andra bolag i sektorn gick starkt med metallgrossisten BE Group upp 4,3 procent och Lundin Mining 2,9 procent högre.

Även oljepriset stärktes, vilket hjälpte Tethys Oil och Lundin Energy att stiga 3,2 respektive 1,8 procent.

Evolution, som även låg högt på vinnarlistan inom OMXS30 på onsdagen, fortsatte upp och avancerade 1,1 procent medan Hexagon steg 1,5 procent.

Getinge klättrade 1,3 procent till 368:50 kronor, sedan Danske Bank Markets höjt sin riktkurs för medicinteknikbolaget till 408 kronor med upprepad köprekommendation.

På minussidan bland storbolagen fanns H&M som sjönk 1,9 procent efter att Bank of America sänkt sin rekommendation för den svenska modekedjan till underperform. Även Astra Zeneca och Electrolux backade, med 1 respektive 0,5 procent.

Stillfront tappade 9,6 procent sedan tidigare aktieägare i det kanadensiska gamingbolaget Kixeye stämt spelutvecklaren på 30 miljoner dollar för uteblivna tilläggsköpeskillingar.

"Som vi tidigare också har kommunicerat utvecklades inte Kixeye enligt de i förvärvsavtalet överenskomna målen, varför ingen tilläggsköpeskilling utbetalats", skriver Stillfronts vd Jörgen Larsson i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Vidare inom gamingsektorn meddelade Embracer förvärv av mobilstudion Jufeng, med sex speltitlar samt ytterligare två mobiltitlar. Aktien inledde upp med vände snabbt ned 2,1 procent.

Biogaia belönades med en kursuppgång på 1,9 procent efter onsdagskvällens omvända vinstvarning från probiotikabolaget. Biogaia räknar med att rörelseresultatet för tredje kvartalet blir 67 miljoner, att jämföra med 27 miljoner motsvarande period i fjol.

Rapportaktuella Vitec sjönk 2,7 procent trots ökad vinst och försäljning under det gångna kvartalet.

Bioteknikbolaget Cantargia har fått ett positivt utlåtande från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om särläkemedelsstatus för nadunolimab vid behandling av bukspottkörtelcancer. Aktien inledde upp och steg som mest 5 procent för att sedan vända söderut. Cantargia var 3,4 procent ned.

Immunovia lyfte 12 procent till 132:10 kronor sedan Penser tagit upp aktien till uppdragsbevakning med ett motiverat värde på 330-340 kronor per aktie.

Även Rhovac fick stöd av en uppdragsanalys, i detta fall av Edison som angav ett riktvärde på 84:90 kronor för aktien. Rhovac steg 16 procent till 31:90 kronor.

Ferroamp, som säljer lösningar för energi- och effektoptimering till fastighetsägare, har genomfört en riktad nyemission på 78,4 miljoner kronor till teckningskurs 64 kronor. Aktien steg 1,6 procent till 71 kronor.


OMXS30 torsdag 14 oktober

image

Källa: InfrontDirekt-SE