BÖRSEN: H&M FÖRLORARE NÄR INDEXUPPGÅNG RADERATS, OMXS30 OFÖR

2022-08-25 12:45:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Uppgången på Stockholmsbörsen hade raderats ut vid lunchtid på torsdagen. En försvagad indexutveckling noterades även på Europabörserna och i USA-terminerna.

Klädjätten H&M fanns bland förlorarna och strålterapibolaget Elekta handlades ned efter ett svagt kvartalsresultat.

Vid 12.30-tiden noterades det svenska storbolagsindexet OMXS30 i stort sett oförändrat till 1.983. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg då på drygt 4,5 miljarder kronor. Ute i Europa hade det tyska DAX-indexet gått upp 0,2 procent medan Londonbörsen var oförändrad och Parisbörsen backade 0,1 procent. USA-terminerna låg på plus 0,3-0,6 procent.

Inom storbolagsindex var H&M ned 1,8 procent till 120:40 kronor. JP Morgan har dragit ned riktkursen för klädkedjan till 130 kronor, från tidigare 145 kronor, och upprepar sin neutrala rekommendation för aktien.

En ännu större nedgång visade molnkommunikationsbolaget Sinch, som var ned 2,8 procent.

På vinnarsidan låg däremot Boliden med en uppgång på 2,5 procent. Den strejk som i förra veckan sparkades i gång i Norge, och som påverkade Bolidens anställda vid zinksmältverk Odda, är nu över.

Även Astra Zeneca stärktes, med 0,7 procent.

Elekta räknar med att pressen på rörelsemarginalen från störningar i leverantörskedjorna och inflation håller i sig under innevarande kvartal, säger vd Gustaf Salford i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, efter att bolagets rapport för det första kvartalet presenterats. Rörelseresultatet blev 117 miljoner kronor för maj-juli, sämre än väntade 172 miljoner kronor. Strålterapibolagets aktie tappade 9,1 procent.

Raysearch, leverantör av bland annat dosplaneringssystem inom strålterapisystemsektorn, sjönk 9,9 procent. Bolaget har skjutit upp sitt rapportsläpp från torsdagen till måndag 29 augusti för att få mer tid att klargöra en redovisningsfråga.

Kycklingföretaget Scandi Standard klättrade 13,6 procent efter kvartalsrapporten.

"Det är min övertygelse att bolaget, trots rådande makrosituation, har goda möjligheter att leverera en återgång till en normaliserad lönsamhet under andra halvåret 2022", skriver vd Jonas Tunestål i rapporten.

Installationsföretaget Instalco handlades upp 8,4 procent, efter att ha meddelat att ebit-resultatet steg till 215 miljoner kronor (197). Även omsättningen och orderingången förbättrades under andra kvartalet.

Hufvudstaden backade 3,1 procent. Både Pareto och DNB har sänkt sina rekommendationer för fastighetsbolaget, den senare till sälj.

Lundbergs, vars rapport väntas under torsdagen, var ned 2,5 procent.

I övrigt bland de rapporterande bolagen steg Checkin.com närmare 14 procent och Surgical Science, inriktat på simulatorer för medicinsk utbildning och träning, stärktes närmare 20 procent.

Strax, som säljer mobila tillbehör, sjönk däremot 11 procent och diagnostikbolaget Aegirbio föll 17 procent.

Oncozenege har meddelat att den toxikologiska studien med bupivakain har visat goda resultat för dosering av Bupizenge. Aktien rusade 37 procent.Graf över OMXS30 på torsdagen den 25 augusti:

image

Källa: InfrontDirekt-SE