BÖRSEN: HANZA RUSADE PÅ RAPPORT, BOOZT FÖLL, OMXS30 -0,4%

2022-07-26 17:50:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade tisdagen på minus efter en positiv förmiddagshandel. Tungt gick det för e-handelsbolagen medan oljebolag avancerade i spåren av högre oljepriser. Bland rapportbolagen steg Hanza ordentligt efter att ha överträffat bolagets egna prognoser för kvartalet.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 backat 0,4 procent till 1.963 och aktier för 14,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa handlades Frankfurtbörsens DAX-index kring 0,8 procent lägre och franska CAC40 var ned 0,4 procent.

Bland de större storbolagsrörelserna på Stockholmsbörsen var Astra Zeneca upp med 2,9 procent och placerade sig som vinnare inom OMXS30. Även storbankerna Nordea, SEB och Swedbank noterades högre, med 0,7-1,1 procent. Åt motsatt håll gick H&M-gruppen tillsammans med Sinch och Electrolux där alla var ned mellan 4,7 och 7,7 procent.

Hälso- och sjukvårdsföretaget Irras rusade under mycket livlig handel och stängde 135 procent högre till 1:45 kronor. Även på måndagen var aktien stor vinnare, då upp 54 procent.

Bolagets IR-ansvarige Sten Gustafsson säger i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt att han inte ser något fundamentalt skäl initierat av bolaget som kan förklara den exceptionella uppgången. Ingen ny information har lämnats efter rapporten som släpptes i fredags morse. Nästa hållpunkt är den stämma som ska hållas för beslut om den föreslagna företrädesemissionen där bolaget siktar på att ta in 215 miljoner kronor. Teckningskursen har satts till 30 öre.

På rapportfronten sågs kontraktstillverkaren Hanza tydligt stiga med knappt 12 procent efter att ha levererat starka siffror för kvartalet. Ebita-resultatet landade på 57,3 miljoner kronor tillsammans med en nettoomsättning på 886 miljoner kronor. Detta var klart högre än prognoserna om en omsättning på 850 miljoner kronor och ett ebita-resultat på 50 miljoner kronor som bolaget uppgav i den omvända vinstvarningen som meddelades i juni.

Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, lyfte 5,9 procent. Även här kom rörelseresultatet in starkt på 164 miljoner kronor jämfört med 107 miljoner i fjol. Framgent spår dock bolaget en omsättning i det tredje kvartalet i linje med det andra kvartalet, vilket hänvisades till ett allmänt inflationstryck tillsammans med centralbanker i olika regioner som vidtar åtgärder för att motverka inflationen genom att höja räntorna.

E-handelsrelaterade aktier pressades hårt på tisdagen där Boozt handlades nästan 10 procent lägre medan Bambuser, Cdon och Revolutionrace föll mellan 6,5 och 12,7 procent. E-handeln, som blomstrade under pandemin, har nu börjat sakta in och den amerikanska e-handelsplattformen Shopify kommer säga upp cirka 10 procent av sin arbetsstyrka till följd av detta, enligt Wall Street Journal. Shopify och även den tyska sektorkollegan Zalando pressades hårt på tisdagen.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Poolia redovisade samtidigt ett något svagare kvartal, där rörelseresultatet sjönk till 18 miljoner jämfört med 22 miljoner föregående år. Aktien pressades 4,4 procent. Enligt bolagets vd beror försämringen framför allt på ett sämre resultat hos Uniflex Sverige som följd av nyuppstartade uppdrag vilket medfört kostnader för arbetskläder och utbildning.


Graf: OMXS30 tisdagen den 26 juli

image

Källa: InfrontDirekt-SE