BÖRSEN: GETINGE, BOLIDEN OCH NIBE BACKAR, OMXS30 -0,1%

2023-03-02 13:02:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i närheten av oförändrade nivåer på torsdagen och gick därmed aningen bättre än flera andra Europabörser.

Nya inflationssiffror för euroområdet visade på förmiddagen att inflationen minskade något i februari, till 8,5 procent. Utfallet var trots det högre än förväntade 8,3 procent.

Strax före klockan 13 hade OMXS30 backat marginella 0,1 procent till 2.212 och aktier för 5,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt noterades DAX-index på minus 0,5 procent medan Londons FTSE 100 sjönk 0,2 procent och Parisbörsens CAC40-index var oförändrat.

I Stockholm hamnade värmeteknikbolaget Nibe i botten av OMXS30-indexet då aktien sjönk 1,8 procent. En av den amerikanska elbilstillverkaren Teslas planer för att bidra till att ställa om ekonomin i hållbar riktning kan vara att byta ut traditionella värmesystem i bostäder, kontor och industrier mot värmepumpar, sade Teslas vd och grundare Elon Musk vid bolagets investerarevent i Texas enligt Techcrunch.

Svagast inom OMXS30 var Getinge på minus 3,7 procent, medan Boliden backade 2,2 procent och Atlas Copco A 1,7 procent. Credit Suisse har inlett bevakning av Boliden med rådet underperform.

Bland de storbolagsaktier som i stället steg gick SKF och Evolution bäst med uppgångar på 0,4 procent vardera.

Embracer avancerade 4,2 procent efter beskedet att gamingbolaget tar plats i det europeiska indexet Stoxx 600 från och med den 20 maj, enligt indexleverantören Qontigo.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi steg 0,3 procent efter studiebesked med övergripande resultat från en barnstudie i fas 3 under namnet Xtend-Kids. Studiebeskedet kom något tidigare än väntat, skrev Pareto i en kommentar på torsdagsmorgonen.

Lucara Diamond steg 4,4 procent. Diamantproducentens vd Eira Thomas har köpt aktier i bolaget för 1,7 miljoner kronor.

Life science-bolaget Izafe lyfte hela 74 procent. Bolagets avtal med Targeted Outcomes, om rätten att sälja och marknadsföra läkemedelsroboten Dosell i Storbritannien, kan bli värt mer än de 18,7 miljoner kronor över fem år som bolaget uppgav i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen. Åtminstone om försäljningen går som Targeted prognostiserat, säger Izafes vd Anders Segerström till Nyhetsbyrån Direkt.

"Som partner och leverantör tror de att de kan komma att sälja mycket mer än så, men det här är vad de vill garantera i minimumåtaganden", säger vd Anders Segerström.

EQT-fonden EQT Active Core Infrastructure lägger bud på amerikanska Radius Global Infrastructure och därmed bekräftades Bloombergs tidigare uppgifter om att EQT närmade sig ett bud på Radius. EQT-aktien var ned 1,3 procent.

Collector steg med 0,5 procent. Erik Selin, som är storägare och styrelseordförande i nischbanken, har i två omgångar köpt drygt 365.000 Collector-aktier 16,2 miljoner kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister.

CLS var en av torsdagens stora procentuella vinnare med en kursuppgång på 42 procent, efter beskedet att det finansiella ansträngda bolaget tillförs cirka 12,8 miljoner kronor före emissionskostnader genom optionsinlösen.

Seamless Distribution Systems (SDS) har gjort en överenskommelse med obligationsinnehavare och aktieägare som bland annat gäller en riktad nyemission på 20 miljoner kronor och en eventuell försäljning av två dotterbolag. Aktien steg 14 procent, om än i ytterst tunn handel.OMXS30 torsdagen den 2 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE