BÖRSEN: FREDAGSHANDELN VÄNTAS INLEDA SVAGT NEDÅT

2021-06-11 08:40:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckans sista handelsdag svagt nedåt och även terminerna för de ledande Europabörserna visade på liknande rörelser.

På morgonkvisten har investmentbolaget Svolder kablat ut siffror för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Speloperatören Betsson har ingått B2B-avtal med en operatör för lansering i Tyskland.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en nedgång om 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Ute i Europa dansade terminerna för tyska DAX-index samt Parisbörsens index CAC40 kring oförändrade nivåer.

I ett morgonbrev noterar SEB att tillväxtkurvorna pekar i rätt riktning men att vägen tillbaka till normalitet är allt annat än spikrak, för börsen.

"Flaskhalsar, produktionsstopp och ökat kostnadstryck ger marginalpress som utmanar uppskruvade vinstprognoser. Börsen har mer att ge men räkna med en tilltagande motvind mot slutet av 2021", skriver banken.

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna och programmet för tillgångsköp oförändrade.

De amerikanska börserna stängde till högre kurser på torsdagen, med S&P 500-indexet upp 0,5 procent till ny rekordhög nivå. Börserna fick stöd av fallande räntor, noterar SEB i sitt morgonbrev.

I Asien sågs en blandad utveckling på fredagen. Hongkongs Hang Seng avancerade 0,4 procent medan det kinesiska Shanghai-indexet vek ned 0,3 procent.

Svolders kvartalsrapport vittnade om ett resultat på 987 miljoner kronor för det tredje kvartalet, mars-maj, i det brutna räkenskapsåret 2020/2021 (-273). Substansvärdet ökade 20,5 procent till 227:00 kronor per aktie. Stora positiva bidragsgivare till substansvärdet under perioden var Troax, Xano och New Wave medan Lime bidrog negativt, framgår av rapporten.

TA Associates lägger, genom EM Intressenter, bud på Elos Medtech om 215 kronor kontant per aktie. Den 2 juni meddelade Elos Medtech att styrelsen sedan drygt två veckor tillbaka för diskussioner med en part om ett eventuellt offentligt uppköpserbjudande avseende Elos Medtech, med en budprisindikation om just 215 kronor kontant per aktie.

Betsson har ingått avtal för bolagets egenutvecklade sportbok och plattform med Masterpiece Gaming inför speloperatörens lansering på den tyska marknaden.

Nents streamingtjänst Viaplay har säkrat exklusiva medierättigheter att bland annat visa den sydamerikanska fotbollsturneringen Copa América 2021 och 2024.

Vicore Pharma har av amerikanska FDA fått godkänt avseende bolagets Investigational New Drug (IND)-ansökan för läkemedelskandidat och oralt tillgängliga angiotensin II type 2 receptor (AT2R) agonist, C21, för behandling av covid-19.

Karolinska Developments portföljbolag Promimic undersöker förutsättningarna för en listning på Nasdaq First North Growth Market under 2022.

På rekommendationsfronten noteras att Citi Investment Research höjt riktkursen för Embracer till 300 kronor från 275 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Carnegie höjer riktkursen för Astra Zeneca till 1.200 kronor från 1.150 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

På fredagen gör Elicera handelsdebut på First North. De emission på 52 miljoner kronor som immunonkologibolaget gjorde inför noteringen tecknades till 171 procent. Teckningskursen på 8 kronor per unit, som bestod av en aktie och en teckningsoption, värderade bolaget till 96 miljoner kronor före erbjudandet.Direkt-SE

Börsen
Max Matthiessen tror på USA- och euroområdesaktier"Fallande KPI i Europa och högre energipriser"
Foto: AP/TT
Wall street
Lätt positiva börser i New YorkKinesiska bolag stora förlorare
Börsen
Goldman Sachs: BNP-tillväxten i USA bromsar kraftigt 2022
Stockholmsbörsen
Små rörelser på måndagsbörsenEvolution och Boliden i topp
Inflationen
Bank of England: Monetära stimulanser kvar i flera kvartal"Uppgången sannolikt temporär"
Aktie
ABB bekräftar storaffären
Bank
Fitch höjer utsikterna för två svenska storbanker
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Kryptovalutor
Bitcoinpriset upp 10 procent senaste dygnet
Bedrägerier
Brå: Kraftig ökning av fakturabedrägerierMen kortbedrägerier har minskat med 34 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
"Kvinnliga fondförvaltare får högre avkastning"
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Råvaror
Råvaror: Prispress på olja
Asien
Åt olika håll i AsienUppåt i Tokyo
Foto: istockphoto
Försäkring
Stora skillnader i ersättning vid cykelstöld
Bolån
De flesta bolån är under två miljoner"Riskerna med bolån inte så stora"
Rekommendationer
Köp Astra och Trelleborg
Foto: Shutterstock
Japan
OS ökar intresset för Japanfonder
Kvartalsrapport
Skogsjätten bättre än väntat
Foto: Shutterstock
Veckorapport
Tuff vecka för portföljen
Foto: Gorm Kallestad/TT
Kvartalsrapport
Norge lyfte Bilias resultatRekordförsäljning av begagnade bilar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kvartalsrapport
3,7 miljarder i vinst för Danske Bank
Kvartalsrapport
Mycket starkt kvartal av Skanska
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Många brf-ägare har dålig koll på ekonomin
Foto: istockphoto
Näthandel
Cyklar och utemöbler säljer bästÖverst på Blockets topplistor