BÖRSEN: FORTSATTA NEDGÅNGAR EFTER TISDAGSRAS ATT VÄNTA

2021-05-12 08:34:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på onsdagsmorgonen ut att fortsätta nedåt, efter att under tisdagen ha dykt över 3 procent vilket är den sämsta börsdagen sedan flera månader tillbaka.

Vid klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning på minus 0,2 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. På kontinenten pekade terminen för tyska DAX till en uppgång om 0,2 procent medan franska CAC40-terminen var ned 0,5 procent.

I Asien sågs nedgångar under onsdagsmorgonen i samband med att inflationsoro tog grepp över riskviljan. Värst var det i Japan där Nikkei 225 vek ned över 2 procent.

De ledande amerikanska börserna visade på dystra miner på tisdagen och det breda S&P 500-indexet stängde till en nedgång om 0,9 procent. Tekniktunga Nasdaq dök märkbart till en början för att sedan återhämta något och stänga till en mildare nedgång på 0,1 procent.

På svensk mark har det blivit känt att Ericsson nått en förlikning med Nokia gällande påstådda skadeståndsanspråk mot Ericsson. Förlikningen kommer ha en negativ påverkan om 80 miljoner euro på Ericssons ebit-resultat och med 26 miljoner euro på kassaflödet i andra kvartalet 2021.

Gamingbolaget Embracer har under tisdagskvällen meddelat att det via dotterbolagen THQ Nordic och Amplifier Game Invest ingått fyra avtal om förvärv av vardera av Appeal Studios, Kaiko, Massive Miniteam och Frame Break. Den sammanlagda köpeskillingen för de fyra förvärven uppgår till cirka 71 miljoner kronor på kassa- och skuldfri bas.

Byggkoncernen Skanska ska investera runt 476 miljoner dollar, cirka 4,0 miljarder kronor, i ett nytt kontorsutvecklingsprojekt i USA.

En handfull bolag av något mindre storlek har under onsdagsmorgonen bjudit på kvartalsrapport.

Speqta, verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring, redovisade en lägre omsättning på 42,8 miljoner kronor för det första kvartalet (46,3) medan ebitda-resultatet också kom in lägre än för motsvarande period i fjol.

Rapportaktuella Ferronordic, som är återförsäljare av anläggningsmaskiner, redovisade ett högre rörelseresultat och marginal än väntat, enligt Infronts analytikersammanställning.

Verkstadsföretaget Bergman & Bevings nettoresultat stärktes till 43 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (30) i det brutna räkenskapsåret 2020/21. Omsättningen var även något högre än för motsvarande period i fjol och utdelningen höjdes.

3D-bioskrivarbolaget Cellink redovisar ett resultat efter skatt på -47,8 miljoner kronor för kvartalet (-33,5).

Qleanair, som erbjuder lösningar för ren inomhusluft, redovisar högre resultat efter skatt men lägre omsättningen för det första kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Under tisdagseftermiddagen blev det känt att en polisrazzia gjorts mot fastighetsbolaget Oscar Properties kontor i Stockholm, efter misstanke om insiderbrott, vilket Dagens industri rapporterat om. Oscar Properties uppgav senare på kvällen att det inte har någon kännedom om att någon med koppling till bolaget har blivit delgiven misstanke för brott.

Indexleverantören MSCI har genomfört en översyn av sina globala index och bland förändringarna hittas flera svenska aktier. Förändringar i MSCI Global Standard Index innebär intåg för Embracer, Sinch och A-aktien i Volvo medan inget bolag har fått lämna. Förändringarna i MSCI Global Small Cap innebär att bland andra Beijer Alma, Cint, Desenio, Enad Global 7 har tagit plats, medan Cantargia, Embracer och Sinch lämnar - för att nämna några.

På onsdagen är det premiär på handelsplattformen Spotlight för JS Security, som tillhandahåller blockkedjebaserad cybersäkerhet. Nyemissionen av units på 8 miljoner kronor med teckningskurs 6 kronor per unit, bestående av en aktie och en teckningsoption, inför noteringen tecknades till 1292 procent.

Premiär på First North är det även för fintech-bolaget Safello. Nyemissionen på 40,5 miljoner kronor med teckningskurs 13:50 kronor inför noteringen tecknades till 1.240 procent.


Rekommendationer:

* Goldman Sachs höjer sin rekommendation för Swedbank till neutral från sälj. Riktkursen är 150 kronor.

* Nordeas riktkurs höjs med 10 kronor hos Berenberg, från 90 kronor till 100 kronor. Köprekommendation upprepas.

* Pareto höjer riktkursen för Surgical Science till 160 kronor, från 155 kronor, och upprepar köprekommendation.

* ABG Sundal Collier har höjt riktkursen för Cint till 94 kronor från 90 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* ABG Sundal Collier höjer också riktkursen för Nibe till 305 kronor från 300 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.Direkt-SE