BÖRSEN: FED-UTTALANDE SÄNKTE HUMÖRET, OMXS30 -0,2%

2022-04-05 17:42:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stod länge på plus på tisdagen men efter hökanstrukna uttalanden från Fed-håll tog inflations- och ränteoron över och index vek nedåt. På hemmaplan rusade Anoto efter avtal med Samsung. Evolution fortsatte att klättra medan verkstadsaktier hade det kämpigare.

Efter sista avslut hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 0,2 procent till nivån 2.133. Aktier för närmare 24 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Fed-guvernören Lael Brainard sade på tisdagen att det är mycket viktigt att få ned inflationen och att penningpolitiken kommer att stramas åt med minskad balansräkning och räntehöjningar. Fedchefen i Kansas City, Esther George, sade å sin sida att räntehöjning med 50 punkter är något som kan behöva övervägas.

Evolution som gick in i tisdagshandeln med två uppgångsdagar i ryggen fortsatte på inslagen väg och steg 5,3 procent. Bland övriga vinnaraktier på storbolagslistan fanns SCA och Boliden som var upp 3,9 respektive 2,2 procent. Defensiva aktier presterade annars överlag bra där Tele2, Swedish Match och Astra Zeneca var upp över 1,5 procent.

Verkstadsaktier tog plats i bottenskiktet där Autoliv och SKF var ned 3,6 och 3,9 procent. Jeffries har sänkt sin riktkurs för Volvo till 215 kronor från tidigare 235 kronor med bibehållen köprekommendation. Aktien var ned 2,2 procent. Samma analyshus sänkte sin rekommendation för Traton till behåll och kapade riktkursen till 186 kronor från 279 kronor. Scaniaägarens aktie föll 6,3 procent.

Anoto stod för en uppgång på 38 procent efter att bolaget fått i uppdrag att utveckla en digital penna för Samsung Displays vikbara oled-skärmar för mobiltelefoner. Enligt avtalet ska Anoto utveckla pennan och kan senare få royaltyintäkter.

Guldprospekteringsbolaget Northgold, som listades på First North den 24 mars, fortsatte stiga och handlas upp närmare 30 procent. Aktien är nu upp över 500 procent sedan handelsdebuten för mindre än två veckor sedan.

Uppåt var det även för Oncopeptides som drog i väg 10 procent utan synbara avtryck i nyhetsflödet. Rolf Gulliksen, med ansvar för bolagskommunikation hos Oncopeptides, sade till Nyhetsbyrån Direkt att han inte kunde kommentera det mer än att rörelsen noterats.

Shamaran föll däremot 10 procent efter att bolaget meddelat att den emission om 30,5 miljoner dollar som aviserades förra sommaren nu ska göras. Familjen Lundins ägarbolag Nemesia, som är storägare i Shamaran, stödjer emissionen och har vederlagsfritt utfärdat en teckningsgaranti på upp till 30 miljoner dollar om företrädesemissionen inte skulle tecknas av övriga ägare.

"Det blev inte helt rätt", sade Raysearch vd Johan Löf till Nyhetsbyrån Direkt efter besked att finanschefen Torbjörn Wingårdh lämnar sin post med omedelbar verkan. Samarbetssvårigheter mellan finanschef och vd uppskattades inte av marknaden som handlade ned aktien 10 procent.Graf: OMXS30 den 5 april

image


Källa: InfrontDirekt-SE