BÖRSEN: EVOLUTION VÄNDER NED IGEN, OMXS30 +0,5%

2021-05-14 10:26:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde uppåt på fredagen, efter att ha varit helgstängd på torsdagen.

Vid klockan 9.50 hade storbolagsindex OMXS30 gått upp 0,5 procent till nivån 2.216 och omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 4,9 miljarder kronor. På ledande Europabörser var Frankfurtbörsens DAX-index upp 0,2 procent och Parisbörsens CAC40-index steg med 0,3 procent.

Bland de mest handlade storbolagen i Stockholm toppade ABB med en uppgång på 2,2 procent, följd av Swedbank på plus 1,7 procent samt Astra Zeneca och Hexagon med 1,5 procent vardera.

H&M avancerade 1,4 procent. Klädbolagets vd Helena Helmersson köpte i måndags aktier i H&M för sammanlagt cirka 1,2 miljoner kronor, framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister.

På motsatta sidan handlades Boliden ned med 2,6 procent och Evolution, som i onsdags återtog viss mark efter kursraset dagen före, backade 2,1 procent. Ericsson backade 1,6 procent.

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining rusade nästan 56 procent efter att ha upptäckt ett nytt område med höga halter av koppar, guld och silver vid Filo del Sol-projektet i Argentina.

"Vi tror att det kommer rankas som ett av de bästa borrhålen globalt i år", skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Josemaria, som bedriver prospektering i samma provins som Filo Mining, klättrade 11 procent.

En annan aktie som tog fart uppåt i inledningen var Iconovo, som utvidgar sitt samarbete med det amerikanska läkemedelsbolaget Amneal till att nu inkludera ytterligare territorier. Detta innebär att den kommunicerade potentialen för framtida årliga royaltyintäkter mer än fördubblas. Iconovo lyfte drygt 12 procent.

Oljebolaget Shamaran sjönk i stället nära 9 procent efter att ha meddelat att den regionala regeringen i Kurdistan föreslår ändrade villkor för betalningar på grund av covid-19-pandemin.

Balder var upp 2 procent. Kepler Cheuvreux och Nordea har höjt sina riktkurser för fastighetsbolaget med upprepade köprekommendationer.

Hifab klättrade 8,7 procent. På morgonen kom besked om att sanktionen från Världsbanken som utfärdades i april 2018 och som avsåg ett projekt i Laos upphävs.

Betsson sjönk 5 procent. Aktien handlas från fredagen utan rätt till inlösen i inlösenprogram och det gäller också Epiroc, som var ned 1,8 procent i A-aktien. Även i Kindred avskiljs utdelning och aktien backade 3,6 procent.Graf: OMXS30 fredagen den 14 maj

image


Källa: InfrontDirekt-SE