BÖRSEN: EUROPATERMINER PÅ PLUS TROTS FÖRSÄMRAT COVIDLÄGE I KINA

2022-12-19 08:37:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att få en oregelbunden öppning på måndagen. Terminerna för de ledande Europabörserna noterades upp något trots att ett försämrat covidläge i Kina tyngde Asienbörserna.

På nyhetsfronten kan noteras att skidturismbolaget Skistar kommit med rapport på måndagsmorgonen.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen och Paris CAC40-terminen upp 0,3 procent vardera. Enligt IG Markets förhandel indikerades en öppning strax över nollstrecket i den svenska öppningshandeln.

Under helgen har det rapporterats om en kraftigt ökad smittspridning av covid i Kina. Något som väcker oroligheter för nya störningar inom både produktion samt leveranskedjor.

Tokyobörsen var ned 1,1 procent på måndagen, Hongkongs Hang Seng-index backade 0,7 procent och de ledande börserna i Fastlandskina föll 1,8-1,9 procent.

I fredags sjönk amerikanska S&P 500 1,1 procent till 3.852, motsvarande en uppgång om 0,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Dow Jones industriindex backade 0,9 procent och Nasdaqs kompositindex sjönk 1,0 procent.

På svensk mark har Skistar redovisat ett rörelseresultat på -451 miljoner kronor (-334) för det första kvartalet (september-november) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023. Nettoomsättningen uppgick till 177 miljoner kronor (155).

Bokningsläget för vintersäsongen 2022/2023 är 3 procent lägre jämfört med senaste motsvarande period före pandemin, det vill säga 2019/2020. Bokningsläget påverkas av en negativ kalendereffekt, uppger Skistar som också påpekar att bokningsnivån uppnåtts "trots den oro som finns i omvärlden".

Mycronic har fått en order på en FPS10 Evo från en ny kund i Asien värd 9-12 miljoner dollar.

Fastighetsbolaget Balders tidigare meddelade riktade nyemission om 1,8 miljarder kronor till AMF innebär en utspädningseffekt på cirka 3,0 procent i förhållande till antalet aktier och cirka 2,0 procent i förhållande till antalet röster i Balder.

I rekommendationsflödet noteras att Handelsbanken Capital Markets höjt den kortsiktiga rekommendationen, på tre månaders sikt, för fönstertillverkaren Inwido till köp från tidigare behåll.

Nordea Markets har uppgraderat IT-tjänsteföretaget Tietoevry till köp från behåll. Riktkursen är 31:80 euro, eller 351 kronor. Aktien stängde på 26:08 euro i Helsingfors och på 289 kronor i Stockholm föregående handelsdag.

Även Affärsvärlden ger ett köpråd för Tietoevry. Tidningen delar också ut en köprekommendation till Note.

Investmentbolaget Antco Investment Group gör på måndagen debut på handelsplattformen NGM Nordic SME och Coinshares flyttar till Stockholmsbörsens huvudlista från First North.Direkt-SE