BÖRSEN: EUROPATERMINER PÅ MINUS, USA-INFLATION I FOKUS

2022-06-10 08:36:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Veckans sista handelsdag på Stockholmsbörsen såg före öppning ut att inledas med minustecken sedan Wall Street stängt i en tydligt negativ tendens på torsdagskvällen.

I fokus för dagen stod på förhand eftermiddagens amerikanska KPI-utfall för maj månad, som publiceras klockan 14.30 svensk tid – förväntat är en inflationstakt på 8,3 procent.

Omkring klockan 8.30 indikerade handeln hos IG Markets en minusöppning för Stockholmsbörsen och även terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 noterades lägre.

New York-börserna gick mycket svagt på torsdagen och S&P 500 stängde nära dagslägsta, 2,4 procent ned. Ännu sämre gick tekniktunga Nasdaqs kompositindex som backade 2,8 procent och även Asienbörserna har under fredagsmorgonen utvecklats svagt. En liten ljuspunkt fanns på morgonen i form av USA-terminerna som var lätt uppåt.

På nyhetsfronten noteras att den amerikanska finansinspektionen SEC har inlett en utredning av Ericssons agerande i Irak.

Scandic Hotels meddelade strax efter börsens stängning på torsdagen att bolaget ser en "mycket stark" resultatutveckling i det andra kvartalet. Scandic förutspår nu ett justerat ebitda-resultat på 1,0-1,1 miljarder kronor för kvartalet, vilket enligt bolaget är betydligt högre än man tidigare räknat med.

Cevian ska enligt den schweiziska tidningen Luzerner Zeitung ha minskat sitt innehav i ABB från nära 5 procent till strax över 3 procent. Tidningen skriver att den inte utesluter en rapportbesvikelse då ABB publicerar sina kvartalssiffror i juli.

MBRS dotterbolag Best of Brands har ansökt om konkurs. Bolaget drabbades nyligen av en omfattande brand i sina lokaler i Nacka.

Medhelp har i ett pressmeddelande uppgett att effektiviseringar väntas öka bolagets bruttomarginal med "ytterligare några procentenheter". I första kvartalet var Medhelps bruttomarginal drygt 70 procent.

Bland rekommendationerna har Boozt fått sänkt riktkurs från Nordea till 65 kronor från tidigare 90, samtidigt som säljrekommendationen upprepas. Bolaget vinstvarnade på torsdagen.

Kundlojalitetsbolaget Awardit har tagits upp till bevakning av Pareto med en köprekommendation och riktkursen 175 kronor. Aktien stängde vid 118:90 kronor på torsdagen.

Tele2 har av JP Morgan fått sänkt riktkurs till 152 kronor från tidigare 170.Direkt-SE