BÖRSEN: EUROPATERMINER INDIKERAR ÖPPNING NEDÅT, BAKSLAG FÖR SAS

2022-06-07 08:38:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut gå mot en öppning något nedåt på tisdagen, då veckans handel drar i gång efter nationaldagsfirandet på måndagen. En negativ inledning indikerades även på de ledande Europabörserna.

I morgonens nyhetsflöde kan noteras att svenska staten meddelat att den inte är redo att tillföra SAS nytt kapital.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen ned 0,7 procent och Paris CAC40-terminen var på minus 0,5 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en viss nedgång i den svenska öppningshandeln.

USA-börserna avslutade måndagens handel på plus, även om inledande uppgångar dämpades under loppet av dagen. Dow Jones stängde upp 0,1 procent, S&P 500 steg 0,3 procent och teknikorienterade Nasdaqs kompositindex var upp 0,4 procent.

På tisdagen har den amerikanska tioåringen återigen letat sig upp över 3 procent samtidigt som yenen har tappat till svagaste nivån på 20 år. En överraskande stor räntehöjning i Australien spred oro.

I Asien noterades en blandad utveckling på tisdagen, med uppgångar i Tokyo samtidigt som Hongkong däremot var ned. Enligt uppgifter på söndagen kommer Kinas huvudstad Peking gradvis att lätta på sina covid-19-restriktioner under de närmaste dagarna.

På tisdagsmorgonen har Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson meddelat att regering är beredd att godkänna konvertering av SAS skulder till eget kapital, men är inte redo att tillföra ytterligare kapital till bolaget.

Diagnostikbolaget Medicover, som stängde ned sin verksamhet i Ukraina i februari, har sedan några veckor tillbaka återstartat en del av verksamheten sedan tjänster inom blodprov och analys åter efterfrågas, rapporterar Dagens Industri.

I prospektet till Millicoms emission framgår att bolaget den 27 april i år fick på nytt en vittneskallelse från det amerikanska justitiedepartementet DOJ, som vill ha information om vilka kontakter bolaget haft med vissa regeringsföreträdare i Guatemala, skriver DI i tisdagens utgåva av tidningen. DOJ har även begärt information om Millicoms verksamhet i andra länder i Latinamerika, framgår det av prospektet.

På rekommendationsfronten har Danske Bank Markets uppgraderat verkstadsbolaget Atlas Copco till köp från behåll. Riktkursen höjs till 130 från 120 kronor, vilket kan ställas mot att Atlas Copcos A-aktie stängde på 112 kronor föregående handelsdag.

Friluftsföretaget Fenix Outdoor har starka varumärken, historiskt mycket god lönsamhet och för ovanlighetens skull låg värdering, skriver Dagens industri under vinjetten veckans aktie i tisdagens tidning och delar ut en köprekommendation.

Börsveckan rekommenderar i veckans utgåva köp i Stockmann, Addvise och Train Alliance. För Storskogen, Vestum, Holmen och SCA blir rådet att avvakta.

I en kommentar skriver Dagens Industri att Cary Group skulle behöva göra en nyemission i miljardformat för att komma på rätt sida om målsättningen att ligga under 2,5 gånger ebitda.Direkt-SE