BÖRSEN: ERICSSONS RAPPORTRAS PRESSAR INDEX, OMXS30 -1,6%

2022-10-20 10:41:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telekombolaget Ericsson tog rejält med stryk på Stockholmsbörsen under torsdagsmorgonen, efter att nyhetsflödet bestått av en driva med delårsrapporter där telekombolaget stod ut som svagare än väntat.

Efter en dryg timmes handel stod storbolagsindexet OMXS30 1,6 procent lägre till nivån 1.895, vilket var klart svagare än de större börserna på kontinenten. Tyska DAX-indexet sjönk 0,6 procent och franska CAC40 var till och med på nollstrecket.

Ericsson redogjorde för sämre marginalutveckling i tredje kvartalet och flaggade dessutom för att nya kontrakt väntas späda ut marginalen under 2023. Dessutom har avmattning i Nordamerika noterats, en marknad som varit stark och lyft Networks under en längre tid.

Betydande nya kontrakt med ytterligare geografi kommer tillsammans med tidigare tecknade kontrakt fortsätta att öka försäljningen under fjärde kvartalet och även bidra med betydande volymer under 2023, skriver Ericssons vd Börje Ekholm. Detta räckte dock inte på långt när för marknaden, som skickade ned Ericssons aktie i ett 15-procentigt ras.

Det saknades i princip reella vinnare i rapportfloden. Banken Nordea var den enda med näsan över vattenytan, dock knappt, med aktien 0,1 procent upp. Delåret var överlag bättre än väntat, med ett provisionsnetto som var 1 procent lägre än Infronts förhandsestimat som enda plumpen i protokollet. Banken gav också en ljusare prognos för årets K/I-tal (kostnader i relation till intäkter) och räknar nu med att detta kommer att hamna i intervallet 48-49 procent (49–50). Banksektorns aktier klättrade dock redan på onsdagen efter att Handelsbankens rapport kommit in klart bättre än väntat.

Största rapportförlorare näst efter Ericsson var gruvbolaget Boliden, som backade 8 procent. Bättre rörelseresultat än väntat men i övrigt något sämre siffror gick att uttyda i rapporten. Gruvverksamheten tyngde medan smältverken gick bättre. Fördelaktiga valutakurser har också stöttat kvartalsresultatet, konstaterade vd Mikael Staffas.

Lastbilstillverkaren Volvo presenterade bättre omsättning men svagare marginaler än väntat i tredje kvartalet. Orderingången var dock 32 procent bättre än väntat, på 64.700 lastbilar jämfört med förväntade 48.800. Det var Europa som stod för ökningen.

Samtidigt sjönk dock lastbilsverksamhetens justerade rörelsemarginal till 9,7 procent (10,9). Kostnader relaterade till energi, material och störningar i leveranskedjan har fortsatt öka, konstaterade vd Martin Lundstedt. Aktien sjönk med drygt 3 procent.

Mer dämpad utveckling, om än negativ om knappt 1 procent, noterades för kraft- och automationsbolaget ABB, som redovisade mer i linje med förväntan. Det räckte inte att ABB höjde prognosen för marginalförbättringar och spår sig nu kunna nå 2023 års mål om "minst 15 procent" redan i år.

Nedgången för ABB var i samma trakter som den för teleoperatören Tele2, som redovisade högre omsättning än väntat, men något lägre resultat än estimaten. Prognoserna upprepades men de utmanande makrotrenderna väntas fortsätta, enligt vd Kjell Johnsen.

Vid sidan av studsade flera av onsdagens rapportförlorare tillbaka. Medicinteknikbolaget Getinge och investmentbolaget Kinnevik steg med 2-3 procent vardera i täten av OMXS30.

Insprängt i rapportflödet noterades att Philip Morris bud på tobaksbolaget Swedish Match höjts med en tiokrona till 116 kronor per aktie, ett bud som enligt den amerikanska budgivaren blir det sista, vilket är att betrakta som ett bindande uttalande. Aktien steg med runt 2 procent.

Andra rapportförlorare för dagen, utanför storbolagsindex, var bostadssajten Hemnet, Hansa Biopharma, fastighetsbolaget Nyfosa och investmentbolaget VNV Global. Bättre gick det för byggvarukedjan Byggmax, verkstadsbolaget AQ Group och kylkoncernen Beijer Ref.

Från analysflödet noterades att värmepumpsutvecklaren Nibes aktie fått riktkursen 35 kronor av den brittiska analysfirman The Analyst, enligt Nyhetsbyrån Direkts källor. Nibe backade med omkring 3 procent till strax under 84 kronor. På onsdagens sänktes aktien med 9 procent efter att Morgan Stanley sänkt rekommendationen till undervikt från jämvikt.


Bild: OMXS30 torsdag den 20 oktober

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE