BÖRSEN: ERICSSON TYNGS EFTER NEDGRADERING, OMXS30 -0,8%

2023-01-10 09:52:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade under tisdagens inledande handel, i en något större utsträckning än de ledande europeiska indexen. Ericsson och Sandvik tyngdes av negativa analytikerkommentarer medan Catena Media handlades upp rejält.

Klockan 9.45 hade storbolagsindexet OMXS30 backat 0,8 procent till 2.174. Aktier för 2,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var tyska DAX-index ned 0,4 procent och franska CAC40 hade backat 0,6 procent.

Signalerna från två regionala Fedchefer på måndagskvällen om att styrräntan bör föras upp över 5 procent bidrog till att dämpa riskaptiten.

I storbolagslistan gick vitvarubolaget Electrolux sämst, med en nedgång för aktien på 2,5 procent, följt av Alfa Laval som sjönk 1,8 procent.

Ericsson gick ned 1,1 procent efter att BNP Paribas nedgraderat telekomaktien till neutral (outperform).

Inom verkstadssektorn backade också Sandvik, med 0,8 procent. Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin långsiktiga rekommendation för Sandvik till market perform (outperform) och Citi har dragit ned riktkursen.

Kullagerbolaget SKF, som också fått sin riktkurs sänkt av Citi, var ned 1,2 procent.

Evolution, Essity och SEB handlades samtliga strax över nollstrecket och fanns bland vinnarna i OMXS30.

Skanska gick också bättre än index, med en oförändrad notering, efter att byggföretaget informerat om två USA-order på morgonen. Det ena kontraktet, som avser en bussdepå i New York, är värt cirka 4,9 miljarder kronor och det andra är värt 850 miljoner kronor.

Hexatronic steg 2,1 procent till 121 kronor under relativt hög omsättning. Pareto Securities har uppgraderat aktien till köp från behåll med en riktkurs på 175 kronor.

Catena Media har anlitat Carnegie för att utvärdera alternativ "som en del av samtal med tredje parter som visat intresse i att förvärva vissa eller samtliga kvarvarande tillgångar i bolaget". Aktien var upp 16 procent.

Sweco stärktes 0,9 procent efter att teknikkonsulten förvärvat belgiska VK med en omsättning på 70 miljoner euro.

Husqvarna backade 4,5 procent. Danske Bank Markets har sänkt sin rekommendation för Husqvarna till behåll från köp.

Bravida, som i sin tur nedgraderats av Carnegie till behåll från köp, sjönk 4,9 procent.

Klockan 11.00 väntas trafiksiffror från SAS för december.


Graf över OMXS30 tisdagen 10 januari:

image

Källa: InfrontDirekt-SE