BÖRSEN: EMBRACER PRESSAS EFTER FÖRSENADE AVTAL, OMXS30 +0,4%

2023-03-28 12:20:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen noterades i likhet med ledande Europabörser på ett försiktigt plus i tisdagens handel.

Lundin Mining steg efter beskedet om att bolaget köper in sig i Caserones-gruvan i Chile, medan gamingbolaget Embracer tappade sedan det berättat om försenade licensavtal.

Omkring klockan 12.10 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,4 procent till 2.121 och aktier för 5,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa avancerade tyska DAX-index 0,2 procent och Parisbörsens CAC40 med 0,1 procent.

Lundin Mining tillhörde dagens vinnare med ett lyft på 4,7 procent. Gruvbolaget köper 51 procent i SCM Minera Lumina Copper Chile, som driver Caserones-gruvan i Chile.

Embracer, som var dagens mest omsatta aktie, gick åt andra hållet med ett kurstapp på 14 procent. Gamingbolaget har meddelat att det senarelägger tidpunkten för slutförandet av partner- och licensavtal. Förseningarna tolkas i huvudsak som en vinstvarning för helåret 2022/2023, skrev Kepler Cheuvreux i ett morgonbrev.

Vidare om Embracer redogjorde Financial Times för kritik mot bolaget efter att ha intervjuat vd Lars Wingefors och gjort en genomgång av flera blankarrapporter. Gamingbolagets komplexitet, omorganisation och ändrade redovisningspraktik representerar sprickor i fundamentet och signalerar att en bekymmersam framtid väntar, enligt beskrivningen.

Kurstappet i Embracer drog med sig en del sektoraktier nedåt. Paradox backade 2,6 procent, Stillfront 5,6 procent, G5 Entertainment 3,6 procent och MTG var ned 3,3 procent.

Inom OMXS30 låg Handelsbanken överst, upp 1,8 procent, följt av Volvo som steg 1,6 procent. Boliden var upp 1,5 procent.

Bland OMXS30-aktierna på minus backade SBB och Sinch mest, med 4,7 respektive 2,7 procent.

Boozt handlades till lätt plus efter en svajig start på handelsdagen. E-handelsbolaget har presenterat nya långsiktiga mål i samband med den kapitalmarknadsdag som hålls på tisdagen. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt säger Boozts vd Hermann Haraldsson att bolaget ser en risk i att konkurrenternas stora lager leder till stora kampanjaktiviteter i marknaden, men samtidigt upprepar Boozt sina prognoser för helåret 2023.

SSAB, som också har kapitalmarknadsdag på tisdagen, stärktes 1 procent. Inför kapitalmarknadsdagen meddelade ståltillverkaren att den justerar de finansiella målen där bolaget nu ska ha en nettoskuldsättningsgrad om mellan -20 procent till +20 procent, att jämföra med tidigare mål om en nettoskuldsättningsgrad som normalt sett inte ska överstiga +35 procent. Vidare justeras utdelningsmålet så att 40 procent av vinsten efter skatt delas ut. Tidigare var målet 30-50 procent.

SSAB meddelade också att bolaget genom nya planer ska sänka sina produktionskostnader och kunna förbättra produktmixen, vilket kan sänka kostnaderna med 5 miljarder kronor och ytterligare 3,6 miljarder på sikt. Vidare ska bolagets nya fossilfria stål, med namnet SSAB Zero, börja säljas i andra kvartalet i år.

Hexatronic backade 3,5 procent. Enligt Redeyes analytiker Fredrik Nilsson är det en generell oro för en svagare fibermarknad som bidragit till att tynga aktien de senaste handelsdagarna. Bland annat ska en del fiberbyggare i Storbritannien ha fått problem med finansieringen enligt artiklar i brittisk media.

Konkurrensmyndigheten i Storbritannien har nu godkänt Trelleborgs försäljning av affärsområdet Trelleborg Wheel Systems till Yokohama Rubber Company och därmed har affären fått godkännande från samtliga relevanta myndigheter. Industrikoncernen handlades upp 2,9 procent.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken Capital Markets höjt sin långsiktiga rekommendation för Ratos till outperform från market perform och aktien klev upp 3,3 procent.

Vidare avancerade Orrön Energy 2,8 procent. Bolaget, som är verksamt inom förnybar energi, expanderar sin verksamhet till Storbritannien och har säkrat tillgång till elnätsanslutningar för förnybara energiprojekt i ett tidigt stadie.Graf: OMXS30 tisdag den 28 mars

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE