BÖRSEN: ELUX I TOPP VID NÄRMANDE MOT REKORDNIVÅ, OMXS30 +0,3%

2021-06-16 17:47:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen tog sig försiktigt uppåt på onsdagen. Efter en trevande start i oregelbundet territorium närmade sig OMXS30 index återigen sin tidigare rekordnivå. I täten för uppgången gick Electrolux.

Vid börsens stängning var OMXS30-index upp 0,3 procent till 2.286. Aktier för drygt 23 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna syntes en oregelbunden handel på båda sidor om oförändrade nivåer.

Bland storbolagen steg Electrolux med drygt 3 procent till 240:30 kronor. Danske Bank har höjt riktkursen för vitvaruaktien till 305 kronor från 290. Även SCA steg med nästan 3 procent.

Assa Abloy sjönk med drygt 1 procent. DNB Markets har sänkt sin rekommendation för låsbolaget till behåll från köp.

Awardit, som gjort en riktad nyemission med teckningskursen 152 kronor, sjönk knappt 3 procent. Unibap, som genomfört en riktad emission till bolagets storägare och vd till kursen 38 kronor, steg i stället 7 procent.

Bravida, som har sänkts till behåll från tidigare köp av Nordea, tappade 4,7 procent, medan Husqvarna, som av Carnegie har höjts till behåll från tidigare sälj, steg 0,8 procent.

Gapwaves lyfte 18 procent. Bolaget har ingått ett licens- och utvecklingsavtal med Hella, en tillverkare av radar för bilindustrin. Som en del av avtalet kommer Hella att investera drygt 182 miljoner kronor i Gapwaves.

AAC Clyde var upp 7,7 procent. Småsatellitbolaget har tagit hem en order värd motsvarande cirka 54 miljoner kronor.

Zesec, som har tecknat samarbetsavtal med Salto Systems om integration av passerkontrollösningar, steg 14 procent.

Kraftigt uppåt var det även för bud- och transportbolaget Urb-it, som har skrivit avtal med Amazon om leverans av paket i Parisregionen. Aktien stärktes 14 procent.

Aktiekursen i Systemair reste sig med över 1 procent. Både Redeye och Erik Penser har höjt sin respektive riktvärden.

Qiiwi steg 15 procent efter en uppdatering. "Vi befinner oss just nu i ett väldigt spännande skede för Qiiwi Games med tre spel inom kort ute i mjuklansering under världskända varumärken som vi arbetat med sedan sommaren 2020 där vi ser en väldigt stor potential för att skapa nya kraftiga intäktsströmmar för bolaget", skrev Qiiwi.

Fyra bolag gjorde dessutom debut på olika listor i Stockholm på onsdagen.

På Stockholmsbörsen handlades Revolutionrace till 87:80 kronor. Teckningskursen i erbjudandet inför noteringen var 75 kronor. Aktien har därmed stigit 17 procent.

Th1ng klev in på First North efter en emission med teckningskurs 11 kronor. Aktien handlades till 8:70 kronor, ned 21 procent jämfört med teckningskursen.

På Spotlight tillkom Movebybike, som inför noteringen gjorde ett erbjudande med teckningskursen 7:50 kronor. Aktien stängde vid 3:86 kronor, motsvarande en nedgång på 49 procent.

Premiär var det även för streamingtjänst-bolaget Qbrick på NGM Nordic SME. Teckningskursen i emissionen var satt till 5:75 kronor per aktie. Vid marknadens stängning låg kursen vid 4:95 kronor - en nedgång på 14 procent.


Graf över OMXS30 under onsdagen

image

Källa: InfrontDirekt-SE