BÖRSEN: ELEKTA STEG EFTER RAPPORT, OMXS30 -1,0%

2022-05-25 13:08:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade onsdagen i negativt territorium med en tydlig försvagning in i stängningen. Elekta bjöd på kvartalsrapport under en i övrigt lugn dag.

Med anledning av torsdagens firande av Kristi himmelsfärds dag stängde Stockholmsbörsen klockan 13 och penningmarknaden klockan 12 på onsdagen.

Vid stängning hade OMXS30 gått ned 1,0 procent till 2.981 och aktier för cirka 11,6 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX och franska CAC40 stängde kring oförändrat.

I storbolagsindexet var Evolution mest omsatt och backade 5,0 procent. I andra änden fanns Kinnevik och Volvo som var upp 0,9 respektive 0,6 procent.

Strålterapibolaget Elekta var upp 3,0 procent efter morgondagens rapport.

Rapporten för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret innehöll ett rörelseresultat som kom in 17 procent bättre än analytikernas snittförväntningar, som Infront sammanställt. Även orderingången och utdelningen överraskade positivt. Samtidigt flaggar Elekta för fortsatta utmaningar inom leverantörskedjorna som påverkar bolagets installationer, kostnader och marginaler.

Enad Global 7 handlades ned 10,4 procent. Gamingbolagets omsättning såväl som ebitda ökade, men samtidigt aviserade EG7 att det avbryter utvecklingen av Marvel-projektet hos Daybreak Games vilket förväntas leda till en nedskrivning om cirka 230 miljoner kronor i projektrelaterade tillgångar under andra kvartalet 2022.

Zignsec, som utvecklar plattformar för id-verfieringslösningar, var ned 22 procent. Under morgonen kom bolagets rapport för det första kvartalet som visade på ökad omsättning och minskad förlust under det första kvartalet. Samtidigt meddelade bolaget dock en företrädesemission som vid full teckning tillför bolaget 59,2 miljoner kronor före emissionskostnader och som innebär en utspädning om cirka 30 procent.

Även diagnostikbolaget Aegirbio kom med rapport och besked om företrädesemission.

Under kvartalet redovisade bolaget en nettoomsättning på 1,4 miljoner kronor (0) och ett rörelseresultat om -14,2 miljoner kronor (-12,3).

Företrädesemissionen om 50,5 miljoner kronor är garanterad till 80 procent och innebär en utspädning om 22 procent. Aktien backade 16 procent.

Bland andra bolag som presenterat kvartalssiffror fanns Humble Group och Saniona som backade 0,3 respektive 3,3 procent.

Nordnet backade 2,1 procent. Finansinspektionen har gett Nordnet Bank en anmärkning för brister i sin tjänst för intradagsblankning och beslutat att Nordnet ska betala en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor.

Kambi, som gått bra under maj månad, steg närmare 6,6 procent utan bolagsspecifika nyheter och Truecaller, vars aktie tyngts av måndagens nyhet om att en konkurrerande statlig indisk app ska vara på väg, fortsatte ned 1,9 procent.


Graf över OMXS30 index onsdagen 25 maj:

imageKälla: InfrontDirekt-SE