BÖRSEN: ELECTROLUX VINNARE, KAMBI OCH MTG DÖK, OMXS30 +0,8%

2023-01-05 13:10:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade torsdagens korta handelsdag, som också är veckans sista, på grönt. Electrolux, som tycktes ha fått medvind från en höjd rekommendation, toppade storbolagslistan medan Assa Abloy intog en bottenplacering.

Särskilt uppmärksammat för dagen var dels MTG, dels Kambi som föll tydligt efter nyheten om att sport merchandise-bolaget Betfanatics ska bygga sin sportbok tillsammans med bettingleverantören Amelco. Rampljuset riktades också mot budaktuella Readly, där allt fler storägare nu tackat nej till Bonnier News bud.

Vid börsens stängning, klockan 13, var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,8 procent till nivån 2.137. Aktier för 9,3 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Vitvarutillverkaren Electrolux steg 5,2 procent. Dagens Industri rapporterade att Bank of America satt köpstämpel på aktien. På grönt inom storbolagsindexet noterades också verkstads- och industribolagen Boliden, SKF och Sandvik med uppgångar på mellan 2,8-4,2 procent. Sinch, som av JP Morgan fått sin riktkurs höjd en aning, klev upp 2,2 procent.

På förlorarsidan återfanns Assa Abloy, ned 1,9 procent. Kinnevik och Hexagon försvagades 0,7 procent vardera.

Kambi föll hela 10,6 procent. Bakom nedgången låg troligen nyheten om att sport merchandise-bolaget Betfanatics ska bygga sin sportbok tillsammans med bettingleverantören Amelco. Enligt Paretos analytiker, Georg Attling, var nyheten inget som förvånar med tanke på de rykten som gått kring både Amelco och Tipco och som har omgärdat Betfanatics under 2022. Nyheten är ändock ett bakslag för Kambi och kursförsvagningen ser analytikern som helt rimlig.

"Det är en besvikelse att en Tier-1 operatör som outsourcar sin sportbok inte väljer Kambi. Det är exakt den typen av kunder som deras produkt riktar sig till", sade han till Direkt.

Tredje AP-fonden har anslutit sig till den växande skara som säger nej till Bonnier News bud om 12 kronor per aktie på det digitala magasinbolaget Readly. Den officiella nej-sidans innehav summeras nu till 17,5 procent av aktierna. Acceptkravet i samband med budet var 90 procent. Readly aktien rörde sig ned 0,1 procent och stängde på 11:20 kronor.

MTG, vars aktie föll med 5,7 procent på torsdagen, hade på onsdagen ett möte med analytiker. Men gamingbolaget vänder sig mot påståendet om att det förekommit så kallad analytikermassage, det vill säga att insiderinformation lämnats, enligt rapportering från Affärsvärlden.

Fortsatt kursrusning sågs i cancerforskningsbolaget Cantargia, om närmare 19 procent, efter att aktien på onsdagen stängt upp dryga 30 procent. Onsdagens uppställ tycktes ha kommit i spåren av att Dagens industri rapporterat att aktien har stor potential, sett till aktuella riktkurser från en handfull analytiker.

IT-återförsäljaren Dustin tappade 1,3 procent efter att Nordea Markets sänkt rekommendationen till behåll från köp.

Volvo Cars kom med siffror för december som visade på att den globala bilförsäljningen ökade med 12,8 procent under månaden, men backade 12 procent för helåret. Aktien handlades ned 3,7 procent.Graf: OMXS30 torsdagen den 5 januari.

image

Källa: InfrontDirekt-SE