BÖRSEN: CLAS OHLSON VINNARE EFTER RAPPORT, OMXS30 +0,2%

2023-03-08 10:02:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen visade en oregelbunden utveckling under onsdagens tidiga handel, i likhet med trenden på de ledande Europabörserna.

Clas Ohlson stack ut som en vinnare efter att rapporten bjudit på ett starkt kvartalsresultat.

Vid 10-tiden hade OMXS30 stigit 0,2 procent till 2.249 och aktier för drygt 2,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Europa var tyska DAX samtidigt oförändrat och franska CAC40 noterades till minus 0,1 procent.

Det högre ränteläget präglade sentimentet, efter Fed-chefen Jerome Powells uttalande på tisdagen.

Storbankerna SEB och Swedbank låg i topp i OMXS30, med uppgångar på 1,1 procent vardera, följt av H&M som steg 0,9 procent till 134:84 kronor. RBC Capital Markets har höjt riktkursen för klädkedjan till 130 kronor från 125 kronor.

Räntekänsliga tillväxtbolaget Sinch placerade sig i botten bland storbolagen, med en nedgång om 1,0 procent. Skanska backade 0,7 procent och Electrolux gick ned 0,6 procent.

Detaljhandelsföretaget Clas Ohlson handlades upp drygt 13 procent. Rörelseresultatet under det tredje kvartalet (november-januari) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023 på 215 miljoner kronor slog analytikernas snittförväntningar, som enligt Infront låg på 186 miljoner kronor. Februariförsäljningen, som steg med 1 procent, nådde däremot inte riktigt upp till analytikernas snittförväntningar som låg på +2 procent.

Djurhälsobolaget Vimian backade 2,8 procent, trots att resultatet förbättrades det fjärde kvartalet och vd Fredrik Ullman vittnat om en positiv start på 2023.

Medicinteknikbolaget Scandidos rasade däremot närmare 14 procent, efter att ha presenterat sin rapport.

Även Copperstone Resources har lämnat kvartalssiffror. Gruvprospekteringsbolaget har också mottagit ett kompletteringsförelägganden från Mark- och miljödomstolen avseende bolagets ansökan om miljötillstånd för återöppnandet av Viscariagruvan i Kiruna. Aktien var ned 2,6 procent.

Fastighetsbolaget Brinova, som har uppgraderats till köp av Kepler Cheuvreux, gick upp 1,2 procent.

Kontraktstillverkaren Hanza stärktes 4,7 procent, gynnat av att Pareto Securities tagit upp bevakning av bolaget med en köprekommendation.

Rightbridge Ventures, som har ingått ett serviceavtal med D11 Gaming värt cirka 18 miljoner kronor, handlades upp 26 procent.

Lastbilskoncernen Traton, som på tisdagen steg 7,5 procent på bokslutsrapporten, gick upp ytterligare 1,5 procent.


Graf över OMXS30 onsdagen 8 mars:

image

Källa: InfrontDirekt-SE