BÖRSEN: CATENA MEDIA UPP PÅ OMVÄND VINSTVARNING, OMXS30 OFÖR

2021-04-09 10:22:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har inlett fredagen med avvaktande handel. Catena Media gick starkt efter en omvänd vinstvarning, medan Xspray föll efter preliminära resultat i en studie.

Vid klockan 10.10 var OMXS30-indexet oförändrat vid nivån 2.241. Aktier för 3,8 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Bland de mest omsatta storbolagen föll Boliden 2,8 procent där en säljrekommendation från UBS låg i den negativa vågskålen.

Halvledarbristen fortsätter att pressa fordonssektorn och på torsdagen efter svensk stängning meddelade Ford att produktionen kommer att pausas i ytterligare anläggningar. På OMXS30 syntes Volvo och Autoliv längre ned i listan med nedgångar på 0,4-0,5 procent. Bland vinnaraktierna fanns Evolution, Getinge och ABB som var upp mellan 0,8 och 0,9 procent. På fredagen inleds ABB:s senaste återköpsprogram om upp till 4,3 miljarder dollar.

Catena Media levererade positiva besked om utvecklingen i det första kvartalet där det justerad ebitda väntas uppgå till 23,9-25,0 miljoner euro jämfört med 12,9 miljoner motsvarande kvartal föregående år. Enligt Infronts sammanställning av tre analytikers estimat, som gjordes i slutet av februari, väntades i snitt ett justerat ebitda på 18,6 miljoner euro. Aktien steg 18 procent.

Även HMS Networks som levererar kommunikationssystem, har meddelat att det första kvartalet väntas bli bättre än tidigare prognoser. Rörelseresultatet förväntas uppgå till 110 till 120 miljoner kronor, en förbättring mot föregående år med cirka 70 procent. Orderingången uppges uppgå till cirka 560 miljoner kronor, motsvarande en ökning om 40 procent. Här var kursuppgången 8 procent.

Styrelsen i Momentum Group har beslutat att ge i uppdrag åt koncernens företagsledning att utreda möjligheterna och förutsättningarna för en eventuell uppdelning av koncernen i två separata börsnoterade bolag. Investerarna tycktes gilla tanken och handlade upp aktien 11 procent.

Sämre gick det för Xspray som på torsdagen meddelade preliminära resultat från två bioekvivalensstudier på fastande respektive icke fastande friska frivilliga som genomförts med en något justerad tablettformulering av den generiska produktkandidaten Hynap-Dasa "B". I studien på icke fastande uppnåddes bioekvivalens jämfört med Sprycel, medan studien på fastande visade en sänkt absorptionsnivå, effekten är inte tillräcklig för att uppnå bioekvivalens och aktien rasade 18 procent.

Bussoperatören Nobina har redovisat ett justerat resultat före skatt på 129 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Bolaget lämnade i mars förhandsbesked om ett justerat resultat före skatt i spannet 120-130 miljoner kronor. Utdelningen var åt det försiktiga hållet och föreslås till 3:77 kronor jämfört med väntade 4:36 kronor. Trots ett resultat i linje med förväntan var aktien ned 3,4 procent.

Ljudboksföretaget Storytel hade under det första kvartalet 2021 preliminärt streamingintäkter på 517 miljoner kronor (429). Utfallet kan jämföras med bolagets prognos som var 514 miljoner kronor. Aktien rörde sig inte nämnvärt och var vid lunch ned 0,2 procent.

På rekommendationsfronten har Berenberg Bank inlett bevakning av Nibe och sätter rekommendationen köp. Riktkursen är 360 kronor. Aktien i Nibe steg 1,7 procent till 393 kronor.

Fukthanteringsföretaget Munters får höjd rekommendation av Pareto Securities till köp från tidigare behåll. Pareto justerar samtidigt upp sin riktkurs på bolaget från 75 till 85 kronor, och aktien steg 4,8 procent till 78:60 kronor.

Redeye har inlett bevakning av desinfektionsbolaget Lifeclean och sätter ett rimligt värde för aktien på 16 kronor i ett basscenario. Aktien var upp 5,4 procent till 10:64 kronor.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30

image

Källa: InfrontDirekt-SE

Inflationen
Fed: Inflationen högre än förväntat – men övergående
Foto: AP/TT
Börsen
Vändning uppåt i New York
Börsen
Plusstängning efter slutspurt
Foto: Shutterstock
Aktie
Sinch tar Securitas plats i OMXS30
Foto: Copyright (c) 2021 IgorGolovniov/Shutterstock. No use without permission.
Investera
T.Rowe Price: Högre potential på marknader utanför USAMen inflationsspöket finns kvar i rummet
Krypto
Bitcoin på årslägsta
Aktie
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Krönika
Chefredaktören: Så sparar vi i fonder
22/6
Trading Direkt: Om bitcoins resa nedåt – och teknisk analys
Foto: Anders Wiklund/TT
Aktie
VNV köper tillbaka aktierSka minska substansrabatten
Foto: Copyright (c) 2017 petrmalinak/Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Nel ska förse fossilfritt svenskt stål med vätgasSamarbete kring vätgasanläggning i Hofors
Asienbörserna
Blandat i Asien
Politik
Bratt: Regeringskris ger begränsad effekt på börsenMen gör privatekonomiska frågor oförutsägbara
Placera
Moody's: Ta höjd för en korrektion på 20 procent"Men ingen snabb studs uppåt igen"
Politik
Löfven förlorade omröstningenSHB: Dramatiskt i politiken men inte på finansmarknaderna
Kryptovalutor
Kina intensifierar "kryptojakten"Bitcoin sjunker 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Norwegians vd får gå med omedelbar verkan
Bopriser
Mäklarna: Bomarknaden saktar in”Stillastående bopriser resten av året”
Krönika
Hernhag: Hyggliga chanser till en skön börssommar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda investmentbolagOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Di: Teckna OX2 trots hög prislappBefinner sig i en aldrig skådad medvind
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt