BÖRSEN: BRETT UPPÅT, BANK OCH FASTIGHET LYFTER, OMXS30 +2,3%

2022-07-06 09:52:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade rejält uppåt på onsdagen i linje med övriga Europa sedan USA-börserna återhämtat sig rejält i tisdagskvällens sena handel. Bank och fastighet var två vinnarsektorer.

Oljepriserna, som föll brant på tisdagen, visade mindre rörelser på onsdagen och hämtade sig något medan basmetallerna i stället backade kraftigt.

Omkring klockan 9.40 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 2,3 procent till 1.908 och aktier för 2,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. DAX i Frankfurt steg 2 procent och CAC 40 i Paris var upp lika mycket.

Bäst av de svenska storbolagen gick i inledningen en av årets stora förlorare, Sinch, som lyfte 4,1 procent. Samma uppgång noterades för Kinnevik, medan Atlas Copcos A-aktie handlades 3,2 procent högre. Samtliga storbanker fanns också bland vinnarna med uppgångar på 2-2,5 procent och den enda förloraren inom OMXS30 var Swedish Match, som sjönk marginella 0,1 procent.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett Bioarctic och dess partner Eisai klartecken för granskning av läkemedelskandidaten lecanemab vid behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Granskningen sker under ett så kallat accelererat förfarande och i samband med beskedet utfaller en milstolpsbetalning från Eisai till Bioarctic på 15 miljoner euro. Bioarctic lyfte 5,6 procent.

SBB har fortsatt att sälja fastigheter för att misnka skuldsättningen och meddelade på onsdagen om en försäljning till Nyfosa för 340 miljoner kronor. SBB steg 3,8 procent.

Platzers förvaltningsresultat ökade till 174 miljoner kronor i det andra kvartalet (163) och uthyrningsaktiviteten var fortsatt hög under kvartalet, enligt bolagets vd. Platzer avancerade hela 8,3 procent.

Hexatronic steg 4,9 procent. Bolaget meddelade efter stängning på tisdagen att det tecknat avtal med Open Fiber i USA till ett värde av 40 miljoner dollar.

LMK, som äger Linas Matkasse, redovisade en omsättningsnedgång på 30 procent i det andra kvartalet i en operativ uppdatering. Beskedet om kundtappet fick aktien att falla 12 procent och för de senaste tolv månaderna uppgår nedgången till 83 procent.

Dometic, som fått höjd rekommendation av Nordea till köp från tidigare behåll, stärktes 3,8 procent.Direkt-SE