BÖRSEN: BRETT NEDÅT, DUROC TAPPAR PÅ VINSTVARNING, OMXS30 -1,2%

2022-09-16 09:40:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagen nedåt i linje med övriga Europa. Duroc backade efter torsdagens vinstvarning.

Vid 9.30-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 1,2 procent vid nivån 1.889. Aktier för 1,8 miljarder kronor hade då bytt ägare. Ute i Europa backade Frankfurtbörsens DAX-index 0,5 procent och franska CAC40 med 1 procent.

Inom storbolagsindexet var det mest rött med defensiva aktier mot strömmen.

Tyngst gick det för SBB, som också var mest omsatt på Stockholmsbörsen, och Boliden som backade 6,5 respektive 3,9 procent.

Telia och Tele2 gick åt andra hållet med uppgångar om 1,0 respektive 0,6 procent.

Även Astra Zeneca låg på plus och handlades upp 0,9 procent. Under morgonen har EMA:s rådgivande kommitté CHMP rekommenderat Beyfortus för godkännande vid behandling av spädbarn med RS-virusinfektion. Vidare har Evusheld rekommenderats för godkännande i EU för behandling av vuxna och vissa barn över tolv år med mild till måttlig covid-19 som har ökad risk att sjukdomen förvärras.

Industri- och handelskoncernen Duroc backade 8,4 procent i den inledande handeln efter att på torsdagskvällen ha meddelat att det konsoliderade rörelseresultatet för juli-augusti är tydligt negativt med en omsättning som är närmare 20 procent lägre än den budgeterade.

"Det första kvartalets inledande månader har präglats av extraordinära händelser som närmast kan beskrivas som en 'perfekt storm'. Det är framför allt enheterna med tung tillverkning såsom IFG, Cotting och Cresco som drabbats av ett väsentligt sämre resultat än förväntat och det är högst osannolikt att koncernen når samma resultatnivå som det starka jämförelsekvartalet 21/22", skrev bolaget.

Azelio meddelade efter stängning att styrelsen avser besluta om en fullt garanterad företrädesemission av units, bestående av nya aktier och teckningsoptioner, om cirka 300 miljoner kronor. Aktien tappade nästan 20 procent.

Forskningsbolaget Vicore Pharma sjönk 13,6 procent på fredagen efter att bolaget på torsdagen meddelat top-line-resultat från Attract-3 studien på sjukhusinlagda patienter med covid-19. Det primära effektmålet om en minskning av dödlighet vid dag 60 uppnåddes inte.


Catena backade 7,6 procent. Aktien har fått en sänkt rekommendation till undervikt från neutral av JP Morgan.

Hexicon handlades upp 9,9 procent till 2:09. Under morgonen har Pareto höjt riktkursen för aktien till 5:50 kronor från 4:50 kronor. Rekommendationen köp upprepas.


Graf: OMXS30 fredagen den 16 september

image

Källa: InfrontDirekt-SE