BÖRSEN: BRETT NEDÅT, DUROC OCH AZELIO TAPPAR, OMXS30 -0,6%

2022-09-16 12:09:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades nedåt under fredagen, en utveckling som var något bättre än övriga Europa. Duroc backade efter torsdagens vinstvarning och SBB tappade efter dubbla riktkurssänkningar.

Vid 12-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent vid nivån 1.901. Aktier för 6,2 miljarder kronor hade då bytt ägare. Ute i Europa backade Frankfurtbörsens DAX-index 1,6 procent och franska CAC40 med 1,4 procent.

Inom storbolagsindexet var det mest rött med defensiva aktier mot strömmen.

Störst var nedgången i fastighetsbolaget SBB efter dubbla riktkurssänkningar från Wall Street-bankerna JP Morgan och Goldman Sachs. SBB-aktien handlades ned 5,5 procent som Stockholmsbörsens högst omsatta aktie.

Industritrion Autoliv, Assa Abloy och Volvo placerade sig också i botten med nedgångar om 2,4-3,3 procent.

Astra Zeneca var bästa aktie i OMXS30 med en uppgång om 2,0 procent. Under morgonen har EMA:s rådgivande kommitté CHMP rekommenderat Beyfortus för godkännande vid behandling av spädbarn med RS-virusinfektion. Vidare har Evusheld rekommenderats för godkännande i EU för behandling av vuxna och vissa barn över tolv år med mild till måttlig covid-19 som har ökad risk att sjukdomen förvärras. Även Telia och Tele2 noterade uppgångar om 1,2 respektive 0,9 procent.

Industri- och handelskoncernen Duroc backade 11,5 procent i den inledande handeln efter att på torsdagskvällen ha meddelat att det konsoliderade rörelseresultatet för juli-augusti är tydligt negativt med en omsättning som är närmare 20 procent lägre än den budgeterade.

Catena, ett annat fastighetsbolag, backade 8,3 procent. Aktien har fått en sänkt rekommendation till undervikt från neutral av JP Morgan.

Azelio meddelade efter stängning att styrelsen avser besluta om en fullt garanterad företrädesemission av units, bestående av nya aktier och teckningsoptioner, om cirka 300 miljoner kronor. Aktien tappade 10,9 procent.

Forskningsbolaget Vicore Pharma sjönk 13,9 procent på fredagen efter att bolaget på torsdagen meddelat top-line-resultat från Attract-3 studien på sjukhusinlagda patienter med covid-19. Det primära effektmålet om en minskning av dödlighet vid dag 60 uppnåddes inte.

Vindenergibolaget Hexicon handlades upp 12,3 procent till 2:14 kronor. Under morgonen har Pareto höjt riktkursen för aktien till 5:50 kronor från 4:50 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Rederiet Concordia lyfte 8,4 procent sedan bolaget sålt tre produkttankfartyg.Graf: OMXS30 fredagen den 16 september

image

Källa: InfrontDirekt-SE