BÖRSEN: BRETT NED MED OLJEBOLAG MOT STRÖMMEN, OMXS30 -2,1%

2022-10-03 10:01:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagens handel tydligt nedåt.

Vid 9.45-tiden hade de svenska storbolagsindexet OMXS30 handlats ned 2,0 procent till nivån 1.793. Aktier för cirka 2,8 miljarder hade då bytt ägare. Ute i Europa låg Frankfurtbörsens DAX-index på minus 1,3 procent medan franska CAC40-indexet hade tappat cirka 1 procent.

Oron i Europa exemplifierades i den schweiziska banken Credit Suisse, vars aktie föll med 10 procent efter att marknadens oro ökat för hur den långsiktiga finansieringen ska tryggas.

Credit Suisse har under helgen försökt dämpa oron för att banken ska behöva ta in nytt kapital via brev till anställda och samtal till investerare och kunder. Samtidigt har aktiekursen rasat till rekordlåga nivåer.

Inom det svenska storbolagsindexet, OMXS30, sågs H&M i toppen med en uppgång om drygt en halv procent. Även Telia handlades på grönt med en uppgång om 0,1 procent.

I övrigt var det röda siffror i indexet med ABB i botten. Aktien handlas under måndagen exklusive utdelning av Accelleron.

Alfa Laval, Hexagon och SBB placerade sig samtliga i botten med nedgångar över 3,5 procent vardera.

Även de svenska storbankerna hade det tufft med nedgångar mellan 1,9-3,4 procent.

Handelsbanken Capital Markets har höjt sin kortsiktiga rekommendation, på 3 månaders sikt, för Atlas Copco till köp från behåll. Atlas-aktien var ned 2,5 procent.

Under morgonen har Truecaller besvarat blankarfirmans Viceroy Researchs rapport i ett pressmeddelande där man konstaterat att "anklagelserna om oegentligheter saknar grund och är osanna". Truealler tappade 2,3 procent.

Medicinteknikbolaget Boule har aviserat att man planerar en företrädesemission om cirka 150 miljoner kronor före emissionskostnader. motsvarar en rabatt om drygt 34 procent och aktien föll 24,5 procent i inledningen.

Enligt Nordnets investeringsekonom Per Hansen finns det inte mycket hopp att hämta för de nuvarande aktieägarna i SAS efter fredagens uppdatering av de finansiella utsikterna. Det skriver han i en kommentar, enligt Marketwire.

"Som förväntat - kassan är tom och värdena är tappade", menar han. I uppdateringen skrev SAS att man förväntar sig en utspädning av befintliga aktieägare på över 95 procent. SAS-aktien var ned 13 procent.

Oljebolagen var upp i den inledande handeln efter högre oljepriser. IPC, Africa Oil och Enquest var upp mellan 1,3-3,3 procent.

Dagens Industri har, under vinjetten Veckans aktie, stämplat serieförvärvaren Sdiptech med rekommendationen köp och ser en medelhög risk. Aktien var upp 3,0 procent.

Kiliaro har tecknat avtal med den turkiska lojalitetsklubben Zubizu som har en medlembas på över 4,5 miljoner medlemmar. Aktien handlades upp 57,6 procent.Bild: OMXS30 måndagen den 3 oktober

image

Källa: InfrontDirekt-SE