BÖRSEN: BRETT NED, INDEX FLÖRTAR MED 1.900-NIVÅ, OMXS30 -2,3%

2022-06-16 12:24:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det rally som följde i USA och Asien i spåren av Feds räntehöjning på onsdagskvällen kopierades inte i Europa på torsdagen, då Stockholms storbolagsindex sjönk ner till nivåer som inte setts sedan januari 2021.

Omkring klockan 12.15 var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ned med 2,3 procent till 1.902. Aktier för 7,4 miljarder kronor hade då bytt ägare.

Ute i Europa hade tyska DAX-index sjunkit 2,6 procent och franska CAC40 med 2,1 procent.

Nedgången följde trots att USA- och Asienbörserna handlades högre efter att Fedchefen Jerome Powell på onsdagskvällen sagt att han inte räknar med att 75-punkterhöjningar kommer att bli det nya normala. Under morgonen kom Schweiz centralbank, som var näst på tur med räntebesked, med en oväntat stor höjning.

Omsättningslistan på Stockholmsbörsen toppades ånyo av det omsusade fastighetsbolaget SBB, som var ned 6 procent. Flera andra fastighetsbolag fanns bland förlorarna med Fabege, Castellum, Wallenstam och Hufvudstaden ned 6-7 procent vardera i spåren av de ränteuppgångar som skett mot bakgrund av ökad inflationsoro och snabb retorikförändring hos centralbankerna som lett till styrräntehöjningar. På mindre lista hittades också Corem ned med 10 procent. Sedan en vecka bakåt har ett flertal av de stora svenska fastighetsbolagen, bland andra Castellum, Sagax och Balder, backat mer än 20 procent.

En annan noterbar rörelse relaterad till fastighetsbranschen var att bostadssajten Hemnets aktie skickades ned med 10 procent.

Inom OMXS30 var samtliga aktier utom tre på rött. Tyngst gick det för Swedbank, som backade runt 6 procent. Samtliga banker var dock långt ner i listan. Nyheter i sektorn var att Swedbank ingått ett avtal med Sparebank 1 SR-Bank i Norge och därmed avyttrar verksamhet för High Yield och ECM till Sparebank 1 Markets, innebärande att en portfölj om cirka 5,6 miljarder kronor överförs. Handelsbanken och Jyske Bank bekräftade i sin tur på onsdagskvällen medieuppgifter om att de för samtal om Handelsbankens danska verksamhet.

Mätteknikbolaget Hexagon backade över 4 procent och även molnkommunikationsbolaget Sinch sjönk tillbaka 4 procent. Även flera andra tillväxtbolag som livekasinoboalget Evolution och investmentbolaget Kinnevik uppehöll sig i botten med nedgångar på omkring 4-5 procent.

Starkast var medicinteknikbolaget Getinge, som rekylerade efter onsdagens ras och handlades upp 2 procent till omkring 210 kronor. Under morgonen sänkte Pareto riktkursen för aktien till 365 kronor från 440 kronor med fortsatt köprekommendation.

Även ett antal andra bolag som inte är beroende av konjunkturcykler, som läkemedelsbolaget Astra Zeneca, telekombolaget Ericsson och operatörerna Telia och Tele2 hittades på grönt. Några av de som klarade sig bättre var också konsumentvarubolag som hygienpappersbolaget Essity och snusbolaget Swedish Match, som endast sjönk tillbaka några tiondels procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 16 juni

image

Källa: InfrontDirekt-SE