BÖRSEN: BRETT NED, H&M TAPPAR EFTER FSG-SIFFROR, OMXS30 -1,1%

2023-03-15 09:32:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade tydligt i den inledande onsdagshandeln efter en högre inflation än väntat. Bland annat Swedbank har reviderat upp sin prognos för framtida höjningar av styrräntan. H&M föll också tungt efter att ha publicerat försäljningssiffror.

Vid 9.25 hade storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 1,1 procent till 2.162 och aktier för drygt 1,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Det var en svagare utveckling än ute i Europa där tyska DAX var ned 0,3 procent och franska CAC40 noterades till minus 0,4 procent.

Morgonens höjdpunkt i Sverige var inflationssiffran för februari, som visade på en uppgång för KPIF-inflationen till 9,4 procent från 9,3 procent i januari. Väntat enligt Infronts analytikerenkät var att KPIF skulle stiga 9,2 procent.

Swedbank beskrev siffran som en "kalldusch" och höjde sin prognos för Riksbankens kommande två styrräntebesked till 50 punkter, efter att tidigare ha sett 50 punkter i april och 25 punkter i juni.

"Givet dagens kalldusch för Riksbanken med underliggande inflation på 9,3 procent ändrar vi vårt call för Riksbanken och ser mer höjningar i sikte. 50 punkter i april och 50 punkter i juni. /…/ Vi har en inflationskris", sammanfattade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson i ett Twitterinlägg.

H&M-aktien befann sig i botten av OMXS30 med en nedgång på 6,1 procent efter att bolaget under morgonen publicerat försäljningssiffror för första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023. Försäljningen i lokala valutor steg med 3 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan då försäljningstillväxten var 18 procent.

Enligt Infront hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 4,5 procent.

En av få vinnare i storbolagsindexet var hygienbolaget Essity, vars aktie steg 2,3 procent. Vd Magnus Groth sade i en intervju med Dagens industri att Essitys volymer ska öka i år. Detta trots att konkurrenterna har flaggat för fallande volymer i år. Han uppger också att Essity ska få ned sin skuldsättning, som för närvarande är lite över tre gånger ebitda.

Solenergiföretaget Midsummers aktie tappade drygt 18 procent efter att Dagens industri under morgonen publicerat en artikel i vilken källor till tidningen avfärdar bolagets miljardaffärer och menar att de tilltänkta volymerna är orimliga.

Laddboxtillverkarna Garo och Ctek bjöd på uppgångar om 11,7 respektive 10,2 procent på morgonen efter att Elsäkerhetsverket beslutat om försäljningsförbud för ett konkurrerande bolag.

Forskningsbolaget Cantargias aktie steg 11,1 procent efter att bolaget under tisdagskvällen meddelat nya kliniska data kopplat till bolagets huvudprojekt, antikroppen nadunolimab.


Bild: OMXS30 onsdag den 15 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE