BÖRSEN: BREDA UPPGÅNGAR, STÄNGNING NÄRA DAGSHÖGSTA, OMXS30 +1,4%

2022-12-21 17:38:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick på onsdagen starkt tillsammans med resten av Europa efter vissa positiva signaler från USA kvällen före.

Vid stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,4 procent till 2.065. Aktier för knappt 14 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index och franska CAC40 upp 1,5 respektive 2,1 procent.

Efter amerikansk stängning på tisdagen rapporterade Fedex och Nike starkare siffror än vad analytikerna hade väntat.

Stockholmsbörsens storbolagsindex toppades av SBB som var upp 6,0 procent. Bolaget har beslutat att fastställa avstämningsdagen för utdelningen i Amasten till den 28 december 2022.

Enda förlorare i indexet var Autoliv, som backade 0,1 procent.

Electrolux handlades upp 1,7 procent under dagen. På tisdagskvällen kom beskedet att försäljningen av bolagets tillverkningsenhet i Memphis, USA, inte kommer att slutföras som förväntat då köparen har begärt att skjuta upp transaktionen till första halvåret 2023. Bolagets kommunikationschef Paul Palmstedt sade dock till Nyhetsbyrån Direkt att förseningen beror på affärsskäl från köparen och att det inte bör innebära någon risk att affären eventuellt försenas ytterligare eller ställs in helt.

Soltechs nederländska dotterbolag, 365zon, har fått en ny order från en medlemsorganisation för hyresvärdar. Det beräknade ordervärdet uppgår till cirka 100 miljoner kronor. Aktien steg 5,6 procent.

OX2 var upp 5,2 procent sedan vind- och solparksföretaget vunnit auktioner i Polen för en solpark med en total installerad kapacitet om 100 megawatt och för ett energilagringsprojekt med en kapacitet om 50 megawatt.

Billerud var en av onsdagens förlorare med en nedgång om cirka 5,4 procent. DNB har sänkt sin rekommendation för Billerud till behåll från köp och sänkt riktkursen till 150 från 215 kronor.

Bland de något mindre bolagen har forskningsbolaget Amniotics meddelat att det avser införa ett utökat kostnadsbesparingsprogram samt en översyn av strategiskt fokus. Besparingarna kan minska bolagets kostnader med 75 procent på sikt, enligt bolaget, som även har beslutat att göra en till 70 procent säkerställd företrädesemission av units om cirka 36 miljoner kronor. Aktien backade drygt 41 procent.

Starbreeze-aktien tog fart vid lunchtid efter två insynsköp från förlagsansvarige och finanschef om 0,7 respektive 0,8 miljoner kronor och slutade dagen med en uppgång om 13 procent.

Egetis Therapeutics rusade under eftermiddagen och stängde dagen upp drygt 30 procent efter att ABG Sundal Collier pekat ut aktien som sitt toppval i biotekniksektorn för 2023.


Graf: OMXS30 onsdagen 21 december

imageKälla: InfrontDirekt-SE