BÖRSEN: BREDA UPPGÅNGAR, RHOVAC RASAR, OMXS30 +1,2%

2022-05-30 09:39:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan med breda uppgångar. Rhovac rasade efter ett bakslag med cancervaccinkandidaten RV001.

Omkring klockan 9.30 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,2 procent till 2.083. Aktier för 2,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Ute på kontinenten bjöds det också på breda uppgångar. Tyska DAX-index var upp 0,7 procent och franska CAC40 var upp 0,6 procent.

Med helgstängda börser i USA med anledning av Memorial Day kan marknadsaktiviteten komma att bli negativt påverkad.

Inom storbolagsindexet noterades nästan alla aktier på plus, i täten fanns Atlas Copcos B-aktie och Evolution med uppgångar om 3,2-3,4 procent.

Endast Astra Zeneca, Telia och budaktuella Swedish Match noterade nedgångar.

Biosimilarutvecklaren Xbrane har dragit tillbaka sin FDA-ansökan för sin Lucentisutmanare. Tillbakadragandet sker efter feedback från den amerikanska läkemedelskandidaten FDA som begärt kompletterande information för att kunna fatta beslut om att acceptera ansökan och inleda granskningen. Aktien sjönk 15,7 procent.

Forskningsbolaget Rhovac rapporterade om ett bakslag i fas 2b med cancervaccinkandidaten RV001 (onilcamotide) inom prostatacancer då utfallet inte nådde upp till studiens primära mål. Därmed ser eventuella förhoppningar om en licens- eller förvärvsaffär ut att grusas. Rhovac-aktien rasade 94 procent.

Klockan klämtar samtidigt för bolag med kalenderår som ännu inte avlagt delårsrapport för det första kvartalet. Tisdagen avslutar rapportperioden för den här gången. Det var i huvudsak mindre bolag som släppte sina rapporter på måndagen.

Bland dessa fanns Bioextrax, verksamma inom industriell bioteknik, vars aktie sjönk 1 procent efter rapporten.

Spelutvecklaren Jumpgate sjönk 12,8 procent efter att ha redovisat en ökad rörelseförlust för det första kvartalet.

SSAB steg 3,2 procent efter en höjd riktkurs till 90 kronor från 83 kronor från Morgan Stanley.

Scandi Standard handlades upp 6,6 procent efter att ha fått en köpstämpel av Dagens Industri.

Enad Global 7 handlades upp 16 procent efter nyheten att ett antal ledande befattningshavare köpt aktier av den tidigare vd:n Robin Flodin.

Måndagen var första handelsdag för My Beat på Spotlight. I samband med introduktionen gjordes en emission av units. Priset i erbjudandet var 18:15 kronor per unit, motsvarande 3:63 kronor per aktie. Varje unit består av fem aktier och tre teckningsoptioner. Efter omkring en halvtimmes handel på måndagen stod aktien i 2:84 kronor.


Graf: OMXS30 måndagen den 30 maj

image

Källa: InfrontDirekt-SE