BÖRSEN: BREDA UPPGÅNGAR INLEDER VECKAN, OMXS30 +1,6%

2023-01-09 09:38:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagen med en bred och kraftig uppgång efter att ha varit stängt i fredags när USA-börserna handlades upp efter den amerikanska jobbsiffran.

Omkring klockan 9.35 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,6 procent till 2.172. Aktier för 4,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var tyska DAX-index och franska CAC40 båda upp omkring 0,2 procent.

USA-börserna steg på fredagen efter den amerikanska jobbrapporten. Arbetslösheten sjönk till 3,5 procent, men marknadens fokus hamnade på timlönerna som steg med 0,3 procent mot väntade 0,4 procent.

Inom storbolagsindexet var nästan alla aktier på plus. Starkast gick Sinch och Nibe med uppgångar på 4,4 respektive 3,6 procent medan SBB var ensam förlorare med en nedgång på 1,1 procent.

Astra Zeneca förvärvar Cincor Pharma, ett USA-baserat bioteknikbolag i klinisk fas som fokuserar på nya behandlingar för högt blodtryck och kroniska njursjukdomar. Köpeskillingen är uppdelad i en direktbetalning om 26 dollar per aktie kontant och milstolpsersättningar på max 10 dollar per aktie.

Direktbetalningen motsvarar ett transaktionsvärde på cirka 1,3 miljarder dollar och en premie om 121 procent jämfört med Cicons stängningskurs den 6 januari. Den potentiella maxköpeskillingen motsvarar ett transaktionsvärde på 1,8 miljarder dollar.

Aktien handlades upp 1,4 procent.

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 2 procent under december. Enligt Infronts analytikersammanställning väntades en ökning med 5,9 procent. Onlineförsäljningen minskade med 15 procent, mot en väntad ökning med 13,8 procent.

Nedgången i onlineförsäljningen ska enligt vd Kristofer Tonström ses i ljuset av den starka utvecklingen i november där en effektivare e-handelslogistik möjliggjorde att i princip hela Black Friday-försäljningen levererades till kund, samt redovisades, i november.

Aktien inledde måndagen med ett tapp på 3,1 procent.

Ljudboksföretaget Storytels streamingintäkter för det fjärde kvartalet 2022 uppgick till 742 miljoner kronor. Det var i linje med bolagets egen prognos om 735-745 miljoner kronor. Aktien steg 1,5 procent.

I fredags meddelades att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt lecanemab-irmb, med varumärket Leqembi i USA, för behandling av Alzheimers sjukdom. Bioarctic har därmed rätt till en milstolpsersättning på 25 miljoner euro från partnern Eisai.

Bioarctic handlades upp 13,3 procent.

Kepler Cheuvreux har gjort rekommendationsändringar för en rad fastighetsbolag. Bland annat har rekommendationen för Diös sänkts till behåll från köp med riktkursen 78 kronor. Aktien backade 2,3 procent.

BNP Paribas Exane inleder bevakning av Securitas med rekommendationen outperform. Aktien steg 3,4 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 9 januari.

image

Källa: InfrontDirekt-SE