BÖRSEN: BREDA NEDGÅNGAR, SINCH EN AV FÅ VINNARE, OMXS30 -1,4%

2022-05-19 12:15:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades tydligt ned på torsdagen i spåren av breda nedgångar i USA under onsdagskvällen.

Omkring klockan 12.10 hade storbolagsindexet OMXS30 backat 1,4 procent till nivån 1.975. Aktier för 7,4 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var nedgångarna något större och tyska DAX-index backade 2,0 procent medan franska CAC40 var ned 2,2 procent.

Mest omsatt var rapporterande gamingkonglomeratet Embracer. Kursen inledde med att sjunka omkring 4 procent innan fotfästet hittades och aktien hade vid lunchtid kommit upp några procentenheter med en nedgång om 1,4 procent. Embracer redovisade ett lägre ebitda-resultat än väntat för det fjärde kvartalet (januari-mars): 1.473 miljoner kronor jämfört med 1.522 i förhandsestimat insamlade av Infront.

Rörelseresultatet var dock helt i linje med förväntan och nettoomsättningen kom in starkare än konsensus, med 5.229 miljoner kronor, högre än väntade 4.459 miljoner kronor. Detta var dock en negativ omsättningstillväxt på 34 procent, med anledning av ett tufft jämförelsekvartal. Prognoserna för rörelseresultat de nästkommande två räkenskapsåren upprepades.

Telekombolaget Ericsson backade 2,6 procent på torsdagen efter att den amerikanska sektorkollegan Cisco redovisat svagare siffror än väntat och fallit tillbaka i den Wall Streets efterhandel på onsdagskvällen.

Oljebolaget Maha Energys ebitda-resultat växte med över 100 procent till 22,1 miljoner dollar i det första kvartalet 2022 (10,2). Nettoresultatet blev 12,0 miljoner dollar (5,5), motsvarande 0:10 dollar per aktie (0:05). Nettoomsättningen uppgick till 30,8 miljoner dollar (15,8). Vd sammanfattar att kvartalet gav rekord på flera parametrar. Beskeden var dock inte nog för marknaden och aktien sjönk med 4,8 procent.

På nyhetssidan rapporterades att SAS vd Anko van der Werff jobbar övertid för att rädda bolaget, enligt Dagens Næringsliv, och inställningen är att det är "nu eller aldrig".

"Det finns inget annat alternativ", ska vd:n ha sagt vid flygkonferensen Routes Europe i Bergen.

I våras bedömde advokater att den svenska och danska staten inte kommer kunna rädda bolaget ensamma utan att privata investerare måste stå för merparten av insatsen, skriver tidningen.

Aktien var ned 3,7 procent på torsdagen.

Sivers Semiconductors aktie klättrade med drygt 26 procent efter att dotterbolaget Sivers Photonics tecknat ett kontrakt värt över 0,6 miljoner dollar.

Kontraktet har tecknats i samband med att Sivers Photonics inlett ett partnerskapsavtal med en ny kund, som bolaget beskriver som ett Fortune 100-bolag, enligt ett pressmeddelande.

Agilit rusade initialt omkring 70 procent på torsdagen. Uppgången summerades då till 140 procent på två dagar, men vd Johan Tinnerholm kunde inte ge något svar på vad kursuppgången beror på.

Vid lunchtid hade aktien fallit tillbaka och var upp 6,6 procent för dagen.


Bild: Stockholmsbörsens OMXS30

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE