BÖRSEN: BREDA NEDGÅNGAR EFTER FED-BESKED, OMXS30 -1,2%

2022-09-22 12:28:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades nedåt på torsdagen, och backade något mer än övriga Europa, efter onsdagskvällens räntebesked från Fed. Securitas meddelade på onsdagskvällen siffror för de två första månaderna i tredje kvartalet och stod ut på plussidan.

Vid klockan 12.20 hade storbolagsindexet OMXS30 backat 1,2 procent till 1.856. Aktier för cirka 5,6 miljarder kronor hade då bytt ägare. Ute i Europa låg Frankfurtbörsens DAX-index och franska CAC40-index på minus 0,7 respektive 0,8 procent.

"Fed-chefen Powell har tidigare betonat intentionen att få ner inflationen utan att orsaka en recession, det vill säga att få till en så kallad mjuklandning av ekonomin, men signalerar nu att en recession kan vara priset USA får betala för att kunna krossa inflationen", skrev SEB i ett morgonbrev.

Inom det svenska storbolagsindexet OMXS30 pressades Kinnevik 3,5 procent. Bolaget meddelade under morgonen att finanschefen Erika Söderberg Johnson kommer att lämna sin roll för Kinnevik men kvarstår som senior rådgivare till bolaget. Kinnevik har i stället utnämnt Samuel Sjöström till finanschef.

Bankerna stod ut åt andra hållet och Nordea gick starkast inom indexet med en uppgång på 1,2 procent.

Securitas steg 4,9 procent. Säkerhetsbolaget meddelade under onsdagskvällen, med anledning av emissionen som ska finansiera köpet av Stanley Security, siffror för de två första månaderna i det tredje kvartalet. Den organiska försäljningstillväxten uppgick till 6 procent, att jämföra med Infronts sammanställning från början av augusti, för hela det tredje kvartalet, som låg på +4,6 procent. Jämfört med årets första halva förbättrades enligt Securitas rörelsemarginalen i den förvärvade Stanley-verksamheten "väsentligt".

"Den starka organiska tillväxten och uttalandet om redan förbättrade marginaler hos Stanley bör innebära en positiv inverkan på marknadens förväntningar", skrev Kepler Cheuvreux i en kommentar.

Axfood backade 7,3 procent efter att Danske Bank sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp och dragit ned riktkursen till 320 kronor (335). Banken skrev bland att Axfood ser ut att kunna fortsätta ta marknadsandelar i allt raskare takt, men att högre energi- och lönekostnader väntas samtidigt dämpa resultatutvecklingen. Bidragande till nedgången var också att aktien handlades exklusive utdelning om 3:75 kronor.

De stora kursrörelserna fortsatte i Oncopeptides, men nu åt andra hållet. Aktien steg omkring 10 procent på torsdagen efter att ha tappat 46 respektive 30 procent på tisdagen och onsdagen. Under torsdagskvällen kommer troligen beskedet från den rådgivande Odac-kommittén vid FDA i USA om hur de ser på Oncopeptides läkemedel Pepaxto.

Flera bolag av mindre storlek har meddelat om nyemissioner, vilket ledde till branta kurstapp.

Smoltek avser att ta in färska pengar genom en nyemission riktad till befintliga aktieägare av units om cirka 67 miljoner kronor.

Även Sprint Bioscience har beslutat om en emission av units med företrädesrätt till befintliga aktieägare om knappt 30 miljoner kronor.

Ordentlig kurspress rådde även för Redwood Pharma, som har för avsikt att genomföra en emission av units om drygt 33 miljoner kronor.

Alla tre aktierna var ned cirka 50 procent.


Graf: OMXS30 den 22 september

image

Källa: InfrontDirekt-SE