BÖRSEN: BRED UPPGÅNG MED HJÄLP FRÅN KINA, OMXS30 +1,3%

2022-05-20 12:51:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades högre på fredagen och utvecklingen var i linje med den i övriga Europa. Tonen slogs an i Asien tidigare under dagen, då den kinesiska centralbanken lyfte humöret genom att sänka räntan.

Teknik och fastigheter var starka sektorer i Stockholm men även industri gick starkt.

Omkring klockan 12.45 hade OMXS30 stigit 1,3 procent till 2.018 och aktier för 7,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland bolagen inom OMXS30 var Sinch starkast med en uppgång på 4,3 procent, medan Autoliv steg 4 procent och Evolution var upp 2,7 procent.

Nästan samtliga aktier i storbolagsindexet noterade stigande kurser. Undantaget var Tele2, som tappade 0,9 procent.

Björn Borg släppte sin rapport för det första kvartalet i samband med torsdagens börsstängning. Klädbolagets vd Henrik Bunge konstaterade att bolaget startat 2022 "otroligt starkt". Rörelseresultatet ökade till 29,3 miljoner kronor i det första kvartalet samtidigt som omsättningen steg 23 procent. På nedsidan fanns en sämre bruttomarginal, vilket Henrik Bunge kallade "tillfälligt" och hänvisade till ökade fraktkostnader och negativa valutaeffekter. Aktien steg 5,3 procent.

Övriga rapportbolag fanns på de mindre listorna. Djurhälsobolaget Intervacc, som började sälja vaccinet Strangvac mot hästkvarka i Sverige under slutet av mars, rapporterade en ökad förlust i första kvartalet. Investerarna handlade dock upp aktien 1,9 procent.

Soltechs har fått i uppdrag att bygga både en ny tak- och solanläggning på Eurosteels anläggning i Nybro. Det handlar om en order med ett totalt värde på 10,5 miljoner kronor och aktien belönades med en uppgång på 4,4 procent.

Forskningsbolaget Saniona föll drygt 8 procent efter negativa besked från Mexiko. Den tekniska kommittén för nya molekyler vid den mexikanska tillsynsmyndigheten Cofepris har inte kunnat lämna ett positivt yttrande kring tesofensin.

Telia har höjts till köp av UBS, som noterar att bolaget har återvänt till tillväxt och att det är exponerat mot en marknad som håller på att återhämta sig. Telia stärktes 1,1 procent.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin kortsiktiga rekommendation på tre månaders sikt för Bico till behåll från köp. Aktien backade 3 procent.

Blankningarna i Stillfront har fortsatt att minska och är nu nere vid den lägsta nivån på ett år. Aktien klättrade 5,7 procent.

På fredagen gjorde även Vultus, som utvecklat en plattform för precisionsgödsling med hjälp av satellitbilder, debut på Spotlight. Teckningskursen för en unit om två aktier och en teckningsoption var 11:60 kronor. Aktien handlades för 5:12 kronor och teckningsoptionen för 0:40 kronor, vilket indikerade en kursnedgång för en unit på cirka 8 procent.Graf: OMXS30 fredagen den 20 maj

image

Källa: InfrontDirekt-SE