BÖRSEN: BRED UPPGÅNG MED ESSITY SOM AVVIKARE, OMXS30 +1,2%

2023-03-03 12:13:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid uppåt på bred front på fredagen. Ericsson återfanns i toppen efter besked om en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet.

Vid 12-tiden hade OMXS30 stigit 1,2 procent till 2.242 och aktier för drygt 5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var index i Frankfurt upp med en procent medan Londonbörsen inte riktigt hängde med utan fick nöja sig med en uppgång på 0,2 procent.

Ericsson lyfte knappt 4 procent. Bolaget har nått en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet gällande överträdelser av ett avtal om uppskjutet åtal. Bötesbeloppet på 207 miljoner dollar var ungefär i linje med den avsättning som Ericsson meddelade i januari och vad gäller tidigare förhållanden i Irak uppger bolaget att det fortsätter utreda fakta i samarbete med myndigheter.

Inom OMXS30 var Essity ensam aktie på minus med en nedgång på 0,1 procent. På plussidan återfanns Sinch upp drygt 4 procent.

Flera verkstadsbolag gick framåt. Atlas Copco och SKF ställdes upp runt 2,5 procent medan Sandvik, Volvo och Alfa Laval steg cirka 1,5 procent.

Boliden har fått en sänkt rekommendation av JP Morgan till undervikt, från tidigare neutral, och riktkursen sänktes samtidigt till 355 kronor från 385. Aktien som inledde ned hade vid lunchtid återhämtat sig och handlades upp något under 2 procent.

Nokia följde med Ericsson uppåt och steg knappt 4 procent. Det finska bolaget har uppdaterat sin finansiella policy och siktar nu på att ha en nettokassa motsvarande 10-15 procent av nettoförsäljningen, en sänkning från det tidigare målet som var 30 procent.

Powercell steg 5,5 procent. Bränslecellbolaget har tecknat avtal om leveranser till den norska statens färjor, och avtalet är enligt bolaget värt 19,2 miljoner euro varav cirka 5 miljoner euro väntas påverka 2023 års intäkter.

Volvo Cars globala försäljning mätt i antal bilar ökade med 22 procent i februari i jämförelse med samma månad året före. Totalt såldes 51.286 bilar under månaden. Försäljningen av helt elektriska bilmodeller utgjorde 19 procent av totalförsäljningen under februari. Aktien handlades upp drygt 3 procent.

Urb-it backade 5 procent. Bolaget, som säljer gröna paketleveranser, rapporterade ett rörelseresultat på -38 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-43).

CLS, en av torsdagens kursvinnare efter beskedet att bolaget tillförs cirka 12,8 miljoner kronor genom optionsinlösen, rekylerade ned nästan 5 procent.

Forskningsbolaget Saniona som har haft en positiv utveckling i veckan rusade upp 39 procent. Sedan fredagens stängning för en vecka sedan har aktien höjts 88 procent. I slutet på förra veckan kom bolaget med besked om att läkemedelsmyndigheten i Mexiko har gett ett positivt utlåtande kring tesofensin vid behandling av fetma.

Måltidsleveransföretaget LMK, som äger Linas Matkasse, backade nästan 3 procent till 8:01 kronor. Styrelseledamoten Gert Munthe har, via bolag, sålt hela sitt innehav i bolaget om motsvarande 12,1 procent av det totala antalet utestående aktier i en affär värd 11,5 miljoner kronor. Aktiekursen i placingen låg på 7:50 kronor per aktie.


Graf: OMXS30 fredagen den 3 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE