BÖRSEN: BRED UPPGÅNG I LINJE MED EUROPA, OMXS30 +1,0%

2022-05-20 10:23:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inleder fredagen med stigande kurser på bred front.

Vid 10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,0 procent till nivån 2.013. Aktier för lite över 3 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Även ute på de ledande Europabörserna noterades uppgångar med mellan 0,9 till 1,6 procent.

Bland de mest omsatta bolagen på OMXS30 stack Sinch ut med en uppgång på runt 4,5 procent. Nästan samtliga av bolagen visade på stigande kurser. Ett undantag var Tele2 som vek ned knappt en halv procent.

Björn Borg släppte sin rapport för det första kvartalet i samband med börsstängningen på torsdagen. Klädbolagets vd Henrik Bunge konstaterar att bolaget startat 2022 "otroligt starkt". Rörelseresultatet ökade till 29,3 miljoner kronor (22,4) i det första kvartalet samtidigt som omsättningen steg med nästan 23 procent. På nedsidan fanns en sämre bruttomarginal, vilket Henrik Bunge kallade "tillfälligt" och hänvisade till ökade fraktkostnader och negativa valutaeffekter. Aktien avancerade drygt 3 procent.

Fredagens rapporterande bolag domineras av de på de mindre listorna.

Djurhälsobolaget Intervacc, som började sälja vaccinet Stranvac mot hästkvarka i Sverige under slutet av mars, rapporterade en utökad förlust i det första kvartalet. Investerarna handlade dock upp aktien med 1 procent.

Soltechs har, genom två av sina bolag, fått i uppdrag att bygga både en ny tak- och solanläggning på stålaktören Eurosteels anläggning i Nybro. Det handlar om en order som har ett totalt värde på 10,5 miljoner kronor. Aktien belönades med en uppgång på 3,5 procent.

Forskningsbolaget Saniona föll med 13 procent efter negativa besked från Mexiko. Den tekniska kommittén för nya molekyler vid den mexikanska tillsynsmyndigheten Cofepris har inte kunnat lämna ett positivt yttrande kring tesofensin.

Handelsbanken Capital Markets sänker sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för Bico till behåll från köp. Aktien var ned 3,5 procent.

Blankningarna i Stillfront fortsätter att minska och är nu nere på den lägsta nivån på ett år. Aktien klättrade upp nästan 6 procent.

På fredagen gör Vultus, som har utvecklat en plattform för precisionsgödsling med hjälp av satellitbilder, sin debut på Spotlight. Teckningskursen för en unit om två aktier och en teckningsoption var 11:60 kronor. Avslut noterades vid 4:80 kronor.


Graf: OMXS30 fredagen den 20 maj

image

Källa: InfrontDirekt-SE