BÖRSEN: BRED ÅTERHÄMTNING EFTER AMERIKANSK KPI, OMXS30 +1,4%

2023-03-14 17:41:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rekylerade upp med besked på tisdagen stöttad av att amerikanska inflationssiffror inte överraskat åt något håll och kommit in i linje med förhandstipsen.

I USA har samtidigt flera kurskraschade banker återhämtat sig vilket även gav stöd åt de svenska bankerna under tisdagen. Därmed noterades ett trendbrott i de senaste dagarnas kraftiga nedställ i amerikanska nischbanker som har tyngt banksektorn världen över.

Stockholmsbörsens OMXS30-index avslutade tisdagen med en uppgång på 1,4 procent till 2.186, och där aktier för 20,7 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Tisdagen höjdpunkt inträffade på andra sidan Atlanten, i form av siffror från den amerikanska statistikmyndigheten som visade att konsumentpriserna i USA steg 0,4 procent i februari jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg KPI med 6,0 procent. Det var helt i linje med Trading Economics konsensusprognos bland analytiker, och spädde på uppgången i både Stockholm och New York.

Den uppblossade bankkrisen har de senaste dagarna skakat om marknadens förväntningar om vilket räntebeslut Federal Reserve kommer att fatta vid FOMC-mötet den 21-22 mars. Konsensus drar nu jämnt mellan om det blir en höjning med 0,25 procent eller om Fed ligger stilla. På tisdagen indikerades dock en 25-punktershöjning som mest sannolik efter att både svenska och amerikanska långräntor stigit till följd av KPI-siffran.

De fyra storbankerna tillhörde Stockholmsbörsens mest omsatta aktier och samtliga avslutade handelsdagen högre, upp mellan 0,6-1,4 procent, efter de senaste dagarnas vandring söderut.

I toppen av OMXS30 placerade sig dock industriduon Alfa Laval och Sandvik, upp 3,9 respektive 3,4 procent, medan molnkommunikationsföretaget Sinch tappade 3,0 procent i botten av indexet.

Nätbankerna Nordnet och Avanza inledde tisdagen nedåt efter att JP Morgan sänkt sina riktkurser för duon med 4-5 procent. Aktierna vände dock till plus i den allmänna börsuppgången och avslutade tisdagen upp 1,4 respektive 0,6 procent.

Fastighetssektorn, som steg under måndagen när räntorna sjönk, utvecklades svagare i takt med att räntorna återigen letat sig högre. SBB och avknoppningen Neobo var ned 0,5 respektive 2,0 procent. Även Cibus återfanns på rött, medan övriga bolag i sektorn handlades i linje med, eller något lägre än breda index.

Verkstadsföretaget Epiroc har fått en order värd runt en halv miljard kronor, med potential till ytterligare order kring projektet i framtiden. Aktien adderade 4,9 procent.

Diagnostikbolaget Aegirbio steg 130 procent efter att Nasdaq Stockholms disciplinnämnd ålagt ett vite på 1,6 miljoner kronor, snarare än att besluta om avnotering i spåren av bolagets bristande informationshantering.

Carnegie har höjt sin rekommendation för Sectra från sälj till behåll med den uppjusterade riktkursen 130 kronor. Aktien lyfte över 10 procent till 155:50 kronor.

Jefferies International sänkte samtidigt riktkursen för djurhälsobolaget Swedencare med 16 procent till 29 kronor. Aktien sjönk 2,4 procent till 25:34 kronor.Graf: OMXS30 tisdagen den 14 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE