BÖRSEN: BOLIDEN STÖTTADES AV HÖGRE METALLPRISER, OMXS30 +0,9%

2021-10-14 17:45:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmbörsen avslutade torsdagens handel i positivt territorium. Boliden var en klar vinnare, medan Stillfront i stället var en klar förlorare.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,9 procent till 2.297 och aktier för 22,8 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Stigande metallpriser bidrog till att gruvbolag gick starkt runt om i Europa och råvaror var starkast i Stoxx 600 med uppgångar för bolag som Glencore, Rio Tinto och BHP.

Bland de svenska bolagen låg Boliden i topp av OMXS30 med ett kurslyft på 5,8 procent. Även andra bolag i sektorn gick starkt med metallgrossisten BE Group upp 1,9 procent och Lundin Mining 7,1 procent högre.

Även oljepriset stärktes, vilket hjälpte Tethys Oil och Lundin Energy att stiga 2,5 respektive 2,2 procent.

Fortsatt på storbolagsindexet steg Kinnevik 1,9 procent. Investmentbolaget har åtagit sig att sälja aktier i det amerikanska vårdbolaget Village MD för minst 340 miljoner dollar till Walgreens Boots Alliance. Efter transaktionen förväntas Kinneviks andel i Village MD att uppgå till 4 procent.

Getinge klättrade 2,6 procent till 373:10 kronor, sedan Danske Bank Markets höjt sin riktkurs för medicinteknikbolaget till 408 kronor med upprepad köprekommendation.

På minussidan bland storbolagen fanns H&M, som sjönk 1,6 procent efter att Bank of America sänkt sin rekommendation för den svenska modekedjan till underperform.

Även spelutvecklaren Stillfront såg aktiekursen minska. Aktien föll 9,8 procent sedan tidigare aktieägare i det kanadensiska gamingbolaget Kixeye stämt Stillfront på 30 miljoner dollar för uteblivna tilläggsköpeskillingar.

"Som vi tidigare också har kommunicerat utvecklades inte Kixeye enligt de i förvärvsavtalet överenskomna målen, varför ingen tilläggsköpeskilling utbetalats", skriver Stillfronts vd Jörgen Larsson i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Vidare inom gamingsektorn meddelade Embracer förvärv av mobilstudion Jufeng, med sex speltitlar samt ytterligare två mobiltitlar. Aktien inledde upp men vände sedan ned och avslutade handeln på minus 0,5 procent.

Biogaia belönades med en kursuppgång på 4,8 procent efter onsdagskvällens omvända vinstvarning från probiotikabolaget. Biogaia räknar med att rörelseresultatet för tredje kvartalet blir 67 miljoner, att jämföra med 27 miljoner motsvarande period i fjol.

Rapportaktuella Vitec sjönk 0,6 procent trots ökad vinst och försäljning under det gångna kvartalet.

Bioteknikbolaget Cantargia har fått ett positivt utlåtande från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA om särläkemedelsstatus för nadunolimab vid behandling av bukspottkörtelcancer. Aktien inledde upp och steg som mest drygt 5 procent för att sedan vända söderut. Cantargia avslutade handeln ned 6,6 procent.

Immunovia lyfte 11,2 procent till 131:10 kronor sedan Penser tagit upp aktien till uppdragsbevakning med ett motiverat värde på 330-340 kronor per aktie.

Även Rhovac fick stöd av en uppdragsanalys, i detta fall av Edison som angav ett riktvärde på 84:90 kronor för aktien. Rhovac steg 12,5 procent till 31:00 kronor.

De extrema kursrörelserna för AergirBio fortsatte, nu med en uppgång på 55 procent. Sista kurs blev därmed 73 kronor.


OMXS30 torsdag 14 oktober.

image

Källa: Infront.Direkt-SE