BÖRSEN: BOLIDEN OCH SINCH ÅT SKILDA HÅLL, OMXS30 +0,4%

2022-11-29 12:36:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på tisdagen försiktigt uppåt. Ute på de ledande Europabörserna var indexförändringarna små bortsett från i London, där index avancerade i en snabbare takt än på tidigare nämnda börser.

Vid 12.30-tiden hade det svenska storbolagsindexet stigit 0,4 procent till nivån 2.105. Aktier för 5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa låg det tyska DAX-indexet på plus 0,2 procent och i Paris var CAC40—indexet upp 0,3 procent. På Londonbörsen steg FTSE 100 0,7 procent.

Boozt lyfte strax under 10 procent efter e-handelsbolagets besked om att nettoomsättningstillväxten och lönsamheten väntas hamna i den övre delen av prognosintervallet för 2022, efter stabilt resultat för oktober och bättre än väntat utfall i november. Bland e-handelsaktier inom klädsektorn steg Revolutionsrace knappt 4 procent och Nelly var upp över 6 procent.

Inom OMXS30 tillhörde klädjätten H&M toppskiktet med en uppgång på 1,5 procent efter att ha pressats dagen före på börsen. Bäst inom index gick Boliden, upp knappt 3 procent.

På motsatta sidan inom storbolagsindex backade molnkommunikationsbolaget Sinch över 2 procent, följt av Hexagon med en nedgång på knappt 1 procent.

Astra Zeneca köper Neogene Therapeutics, ett globalt bioteknikföretag som utvecklar och tillverkar "nästa generations T-cellsreceptorterapier" för en köpeskilling om upp till 320 miljoner dollar. Läkemedelsaktien stärktes en halv procent.

Clas Ohlson klev ned drygt 4 procent. Carnegie har sänkt aktien till behåll från köp och även dragit ned riktkursen.

Lucara Diamond avancerade i stället nästan 9 procent. Diamantproducenten har i en operationell lämnat en prognos för diamantintäkter i intervallet 200-230 miljoner dollar för 2023. Diamantförsäljningen beräknas hamna mellan 385.000 och 415.000 carat 2023.

Hansa Biopharma vände efter en positiv inledning ned och noterade en tillbakagång om 5 procent. Specialistläkemedelsbolaget presenterade visserligen positiva första data från bolagets fas 2-studie med imlifidase för antikroppsmedierad avstötning efter njurtransplantation, men detaljerade resultat om primärt mål samt information om sekundära mål kommer först att presenteras under 2023.

Oljepriserna har handlats uppåt på tisdagen med stöd av hopp om restriktionslättnader i Kina kombinerat med rapporter om Opec-produktionsminskning. IPC, Africa Oil och Enquest stärktes kring 2-3 procent efter att ha pressats dagen före av lägre oljepris.

Verkstadsföretaget Alfa Laval meddelade, i samband med en kapitalmarknadsdag, att det kommer att göra en investering på 1 miljard kronor i tillverkning och distributionskapacitet inom sina packningsförsedda värmeväxlare. Alfa Laval rörde sig dock enbart marginellt.

Även AAK håller kapitalmarknadsdag under tisdagseftermiddagen. I en intervju som Nyhetsbyrån Direkt gjort med AAK:s vd Johan Westman framhåller han bolagets senaste förvärv i Indien och de möjligheter som finns på den växande indiska marknaden. AAK sjönk cirka 1,5 procent.

Movebybike har tecknat ett avtal med Hellofresh värt 5-7 miljoner kronor per år om matkasseleveranser till initialt kunder i Malmö. Aktien rusade upp 81 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 29 november

image

Källa: InfrontDirekt-SE