BÖRSEN: BOLIDEN OCH ASTRA ZENECA ÅT SKILDA HÅLL, OMXS30 -0,4%

2022-11-11 13:38:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades efter lunchtid på fredagen lätt nedåt. Gruvbolaget Boliden var en vinnare medan läkemedelsbolaget Astra Zeneca tappade och rekylerade ned efter torsdagens kvartalsrapport.

Vid klockan 13.30 var Stockholmsbörsens storbolagsindex ned 0,4 procent vid nivån 2.098. Aktier för strax under 14 miljarder kronor hade då omsatts. Ute på de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad med en likartad utveckling som i Stockholm på börserna i Frankfurt och Paris medan Londonbörsen var ned cirka en halv procent.

Storbolagsindexet OMXS30 toppades av Boliden som steg 4 procent. Uppåt gick även Electrolux och Sandvik med knappt 3 respektive cirka 2 procent. I botten placerade sig indextunga Astra Zeneca, ned närapå 4 procent efter torsdagens rapportuppgång om just under 4 procent.

Bland fredagens delårsrapporter rapporterade Truecaller ett justerat ebita-resultat på 182 miljoner kronor (118) för det tredje kvartalet samtidigt som försäljningstillväxten var 44 procent. Bolaget har noterat en något ökad osäkerhet hos annonsörer, vilket sannolikt resulterade i att en del planerade investeringar senarelagts. Aktien sänktes 14 procent.

Det digitala magasinbolaget Readly lyckades inte övertyga investerare med sin rapport och aktien föll över 8 procent. Bolaget redovisade en nettoomsättning som steg 24 procent till 147 miljoner kronor med stöd av prishöjningar. Antalet fullt betalande prenumeranter ökade med 2,6 procent till 446.861 och den genomsnittliga intäkten per prenumerant var 103 kronor mot 93 kronor motsvarande kvartal i fjol.

Ferronordic, återförsäljare av anläggningsmaskiner, redovisade ett tredubblat rörelseresultat på 451 miljoner kronor i kvartalet. Justerat för ersättning från Volvo CE var dock rörelseresultatet 130 miljoner kronor (147). Nettoomsättningen sjönk 11 procent till 1.479 miljoner kronor. Aktien belönades med en uppgång om 16 procent.

En annan rapportvinnare var Kjell & Company som klättrade nästan 9 procent med stöd av bolagets delårsrapport som vittnade om stigande försäljning och högre bruttomarginal.

Idun Industrier, som investerar i små och medelstora industri- och tjänsteföretag, steg drygt 8 procent efter att ha redovisat en nettoomsättningsökning på 44 procent till 396 miljoner kronor. Den organiska tillväxten var 15 procent.

Delårsrapporterande Botnia Exploration har beslutat om en företrädesemission om cirka 81 miljoner kronor. Teckningskursen uppgår till 6:50 kronor, att jämföra med torsdagens stängningskurs om 12:55 kronor. Aktien handlades ned 20 procent till 10 kronor.

På rekommendationsfronten har Carnegie nedgraderat specialistläkemedelsbolaget Camurus till behåll från köp med en höjd riktkurs till 280 kronor från tidigare 270 kronor. Aktien svarade med en nedgång på 10 procent till 237:20 kronor.

Indexleverantören MSCI har gjort en halvårsvis uppdatering för ett antal aktieindex. För MSCI Global Small Cap tillkommer för svensk del bolagen Engcon, Medicover och Orrön Energy som stiger mellan 4,5-11 procent.

Bland övriga rapportvinnare återfanns Image System vars aktie höjdes 35 procent. Forskningsbolaget Combigene steg 12 procent efter sin rapport medan rederiet Concordia var en förlorare med en nedgång på 15 procent.


Graf: OMXS30 fredagen den 11 november

image

Källa: Infront.Direkt-SE