BÖRSEN: BOLIDEN FORTSÄTTER NED MED METALLPRISERNA, OMXS30 +0,2%

2021-06-16 09:58:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Onsdagen började med en lätt uppgång på Stockholmsbörsen även om indexrörelserna var ytterst små.

Electrolux låg i inledningen i topp bland storbolagen, medan Boliden fortsatte nedåt i takt med de fortsatt sjunkande basmetallpriserna.

Omkring klockan 9.50 hade OMXS30-index stigit 0,2 procent till 2.284. Aktier för 2,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen steg Electrolux, som har en inte obetydlig exponering mot råvarupriserna, 1,4 procent till 235:80 kronor. Danske Bank har höjt riktkursen för vitvaruaktien till 305 kronor från 290. Även Atlas Copco och SCA steg, med 1 respektive 1,1 procent.

Nedåt gick det för Boliden som tappade 1,4 procent. Även Assa Abloy sjönk, med 0,7 procent. DNB Markets har sänkt sin rekommendation för låsbolaget till behåll från köp.

Awardit, som gjort en riktad nyemission med teckningskursen 152 kronor, sjönk 3 procent till 161 kronor. Unibap, som genomfört en riktad emission till bolagets storägare och vd till kursen 38 kronor, steg i stället 3,3 procent till 41 kronor.

Soltech har fått en order i Kina på drygt 64 miljoner kronor över 20 år. Aktien svarade med att stiga 2,4 procent.

Bravida, som av Nordea Markets har sänkts till behåll från tidigare köp, tappade 6,4 procent, medan Husqvarna, som av Carnegie har höjts till behåll från tidigare sälj, avancerade 1,2 procent.

Gapwaves lyfte 14 procent. Bolaget har ingått ett licens- och utvecklingsavtal med Hella, en tillverkare av radar för bilindustrin. Som en del av avtalet kommer Hella att investera drygt 182 miljoner kronor i Gapwaves.

Zesec, som har tecknat samarbetsavtal med Salto Systems om integration av passerkontrollösningar, steg 16 procent.

Kraftigt uppåt var det även för bud- och transportbolaget Urb-it, som har skrivit avtal med Amazon om leverans av paket i Parisregionen. Aktien stärktes 14 procent.

Paxman har tagits upp till bevakning av Redeye, som vanligen utför uppdragsanalyser. Ett motiverat värde för aktien är 90 kronor i ett basscenario, enligt Redeye. Aktien steg 4,8 procent till 60:60 kronor.

Qiiwi steg drygt 6 procent efter en uppdatering från gamingbolaget.

"Vi befinner oss just nu i ett väldigt spännande skede för Qiiwi Games med tre spel inom kort ute i mjuklansering under världskända varumärken som vi arbetat med sedan sommaren 2020 där vi ser en väldigt stor potential för att skapa nya kraftiga intäktsströmmar för bolaget", skriver Qiiwi.

Fyra bolag gjorde dessutom debut på olika listor i Stockholm på onsdagen.

På Stockholmsbörsen handlades Revolutionrace till 85:08 kronor. Teckningskursen i erbjudandet inför noteringen var 75 kronor.

Th1ng klev in på First North efter en emission med teckningskurs 11 kronor för en unit bestående av en aktie och en teckningsoption. Aktien handlades till 7:09 kronor.

På Spotlight tillkom Movebybike, som inför noteringen gjorde ett erbjudande med teckningskursen 7:50 kronor. Aktien handlades till 3:18 kronor.

Premiär var det även för streamingtjänst-bolaget Qbrick på NGM Nordic SME. Teckningskursen i emissionen var satt till 5:75 kronor per aktie och i handeln kostade aktien 6 kronor.Direkt-SE