BÖRSEN: BOLIDEN FÖRLORARE PÅ MUNTER BÖRS, OMXS30 +0,4%

2023-03-06 17:40:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt på måndagen i likhet med majoriteten av de övriga börserna i Europa. Bland de fåtaliga förlorarna i storbolagsindex fanns gruvbolaget Boliden som handlades nedåt efter sjunkande råvarupriser i kölvattnet av att Kinas tillväxtmål för 2023 överraskat på nedsidan.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,4 procent till 2.262 och aktier för 15,9 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa steg tyska DAX 0,5 procent medan Parisbörsens CAC40 var upp 0,4 procent.

Inom storbolagsindexet bjöds det mestadels på uppgångar. Starkast gick Autoliv och Nibe med uppgångar om 3,1 respektive 2,8 procent. Bland vinnarna fanns också klädjätten H&M, upp 1,8 procent.

Tyngre gick det för Boliden som backade omkring 2,7 procent, mest i indexet, parallellt med nedgångar i råvarupriserna, härlett av att Kina satt ett lägre tillväxtmål än väntat för 2023 vid den årliga nationella folkkongressen som inleddes i helgen.

Grängesberg Exploration (Grängex) har tecknat ett bindande så kallat term sheet med Anglo American för ett offtake-avtal som omfattar hela den planerade produktionen av höghaltigt magnetitkoncentrat från Dannemoragruvan. Som en förutsättning för de så kallade offtake-rättigheterna har Grängex och Anglo American även tecknat ett royaltyavtal på 10 miljoner dollar. Aktien rusade över 80 procent.

Dagens industri har köpstämplat Meko som i och med fjolårets miljardköp i Finland fick ett starkt och intressant fotfäste även i Baltikum. Tillsammans med ett gott kassaflöde och låg värdering är aktien köpvärd, skriver tidningen som ser en uppsida på runt 20 procent. Meko-aktien handlades upp 5,9 procent.

Desto tyngre gick det för Eastnine som under helgen meddelade att avtalet om försäljning av bolagets innehav i den ryska modekedjan Melon Fashion Group till Sistema PJSFC har sagts upp.

"Eastnine kommer att fortsätta arbetet med att avyttra innehavet och är i dialog med potentiella köpare", skrev bolaget. Aktien backade 12,1 procent.

Pareto Securities har höjt sin rekommendation för fastighetsbolaget Fabege från behåll till köp med riktkursen 104 kronor. Aktien steg 1,7 procent till 87:76 kronor.

Forskningsbolaget Saniona, som hade en stark utveckling under förra veckan, fortsatte upp över cirka 24 procent i måndagshandeln. Uppgången hittills i år skrivs därmed till dryga 142 procent. I mitten av februari kom besked om att läkemedelsmyndigheten i Mexiko har gett ett positivt utlåtande kring tesofensin vid behandling av fetma. Värt at notera är att de senaste tre handelsdagarna har stått för nära 80 procent av uppgången i år.

Oljebolaget IPC spår att produktionen för det första kvartalet 2023 hamnar högre än den övre delen av bolagets prognosintervall för helåret 2023 om 48.000-50.000 fat oljeekvivalenter per dag. Oljebolaget var upp 2,5 procent parallellt med mindre nedgångar på oljemarknaden.

Vaccinutvecklaren Expression Biotech har offentliggjort en företrädesemission med teckningskursen 4:90 kronor per unit, där en unit ger en aktie. Cirka 50 procent av emissionen är garanterad och vid fullt utnyttjande sker en utspädning på omkring 35,7 procent av aktier och röster. Aktien föll 28,2 procent.Bild: OMXS30 måndag den 6 mars.

image


Bildkälla: InfrontDirekt-SE