BÖRSEN: BOLIDEN, BETSSON STIGER EFTER RAPPORTER, OMXS30 +0,6%

2023-02-14 12:24:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg lätt på tisdagen och utvecklingen påminde därmed om övriga Europabörser. De flesta sektorer steg med undantag för den för olja och gas.

Bland morgonens rapporterande bolag fanns Betsson bland vinnarna, medan kursrörelserna för Boliden och tv- och streamingbolaget Viaplay var relativt små.

Omkring klockan 12.20 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,6 procent till 2.247 och aktier för 6,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var Frankfurtbörsens DAX-index upp 0,4 procent och franska CAC40 steg 0,5 procent.

SBB låg i toppen av storbolagsindexet med en uppgång på 3,4 procent, men även teleoperatörerna gick starkt med uppgångar för Tele2 och Telia på 2,6 respektive 1,7 procent. Evolution, som fått en höjd riktkurs till 1.700 kronor av DNB, var upp 1,7 procent till 1.322:20 kronor.

Svagast inom OMXS30 var ABB och Swedbank, som tappade 0,6 respektive 0,4 procent.

Boliden steg 2,1 procent efter morgonens rapport där rörelseresultatet, exklusive omvärdering av processlager, var lägre än väntat men där utdelningen överträffade förväntningarna. Gruv- och smältverksbolaget upprepade sin investeringsprognos för 2023 och arbetet med utvecklingsprojekt löper enligt vd Mikael Staffas väl.

Utanför storbolagsindex vände Castellum upp med 5,5 procent, efter att ha backat dagen före i spåren av emissionsbesked och bokslutsrapport. Handelsbanken har höjt sin långsiktiga rekommendation för Castellum till outperform från underperform.

Betsson gick starkt och lyfte 8,2 procent efter ett bokslut som bland annat innehöll en organisk intäktstillväxt i fjärde kvartalet på 48 procent och en rörelsemarginal på drygt 18 procent. Bidragande till den starka tillväxten var enligt speloperatören det nyligen arrangerade VM i fotboll.

Viaplays rörelseresultat blev -294 miljoner kronor i senaste kvartalet, en större förlust än de -159 analytikerna i snitt räknat med inför rapporten. Tv- och streamingbolaget behöll dock sina egna mål för organisk tillväxt och abonnenttillväxt under 2023. Aktien föll kraftigt i inledningen men återhämtade sig senare något och var ned 0,4 procent.

Saab växlade mellan plus och minus efter att på morgonen ha lämnat nya finansiella mål inför tisdagens kapitalmarknadsdag. Försvarsbolaget räknar med en genomsnittlig årlig organisk tillväxt på 10 procent under åren 2023-2027, vilket är högre än det tidigare målet på 5 procent. Aktien var upp 0,1 procent.

Vidare bland rapporterna visade installationsbolaget Bravida upp högre omsättning och resultat än väntat och handlades upp marginella 0,2 procent.

Rapportbolag som gick starkt var Hanza (+7%) och Duni (+7,1%), medan Diös gick åt andra hållet och sjönk 3 procent. Fastighetsbolagets finansiella kostnader har ökat som en följd av den kraftigt höjda styrräntan.

Likaledes rapporterande specialistläkemedelsbolaget Camurus försvagades 1,1 procent. I en tidig rapportkommentar ansåg Pareto att Camurus visade en stark intjäning under fjärde kvartalet, men att prognosen för 2023 var svag.OMXS30 tisdag 14 februari

image

Källa: InfrontDirekt-SE