BÖRSEN: BANKORO OCH STIGANDE INFLATION TYNGER, OMXS30 -3,6%

2023-03-15 12:06:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid i en baisseartad tendens när oron kring framförallt den schweiziska banken Credit Suisse bidrog till att europeiska bankaktier föll. Tidigare under dagen pressades Stockholmsbörsen av att den svenska inflationen var högre än väntat i februari, enligt morgonens statistik.

Bland de svenska storbankerna syntes nedgångar på 5 procent för Nordea och 3-4 procent för Swedbank, SEB och Handelsbanken. Ute i Europa var kursnedgångarna för storbanker ännu större.

Strax före klockan 12 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 fallit med 3,6 procent till 2.108 och aktier för 8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna föll också index. Som mest var nedgången i Paris på strax under 4 procent medan Londonbörsen klarade sig undan med en nedgång på cirka 2,5 procent.

Morgonens höjdpunkt i Sverige var inflationssiffran för februari, som visade på en uppgång för KPIF-inflationen till 9,4 procent från 9,3 procent i januari. Väntat enligt Infronts analytikerenkät var att KPIF skulle stiga 9,2 procent.

Swedbank beskrev utfallet som en "kalldusch" och höjde sin prognos för Riksbankens kommande två styrräntebesked till 50 punkter, efter att tidigare ha sett 50 punkter i april och 25 punkter i juni.

H&M-aktien befann sig i botten av OMXS30 med en nedgång på 9 procent efter att bolaget under morgonen publicerat försäljningssiffror för första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2022/2023. Försäljningen i lokala valutor steg med 3 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan då försäljningstillväxten var 18 procent.

Defensiva Astra Zeneca klarade sig väl i nedgången och aktien var upp en halv procent På nedsidan inom OMXS30 index sjönk framförallt räntekänsliga bolag såsom SBB och Sinch med tillbakagångar på 6 respektive 5,5 procent.

Enligt Infront hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 4,5 procent.

En av få vinnare i storbolagsindexet var hygienbolaget Essity, vars aktie steg 0,2 procent. Vd Magnus Groth sade i en intervju med Dagens industri att Essitys volymer ska öka i år. Detta trots att konkurrenterna har flaggat för fallande volymer i år. Han uppger också att Essity ska få ned sin skuldsättning, som för närvarande är lite över tre gånger ebitda.

Solenergiföretaget Midsummers aktie tappade 16 procent efter att Dagens industri under morgonen publicerat en artikel i vilken källor till tidningen avfärdar bolagets miljardaffärer och menar att de tilltänkta volymerna är orimliga. Bolaget tillbakavisar uppgifterna.

Laddboxtillverkarna Garo och Ctek bjöd på uppgångar om 7 respektive drygt 2 procent efter att Elsäkerhetsverket beslutat om försäljningsförbud för norska Easees laddboxar.

Dist IT, som i augusti 2021 förvärvade Efuel vilka är en leverantör av laddboxar från Easee och Wallbox, föll med 17 procent.

Forskningsbolaget Cantargias aktie steg 4 procent efter att bolaget under tisdagskvällen meddelat nya kliniska data kopplat till bolagets huvudprojekt, antikroppen nadunolimab.

Inom samma sektor avancerade Index Pharmaceuticals med 15 procent. Forskningsbolaget presenterade nya resultat från en farmakokinetikstudie med läkemedelskandidaten cobitolimod vid behandling av tarmsjukdomen ulcerös kolit.

Kryptovalutabolaget Quickbit föll 17 procent efter att ha meddelat att det innevarande kvartalet har påverkats av lägre intäkter än förväntat.


Graf: OMXS30 onsdag den 15 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE