BÖRSEN: BANKORO OCH INFLATION FICK INDEX PÅ FALL, OMXS30 -4,1%

2023-03-15 17:48:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen föll rejält på onsdagen då en storm av bankoro och stigande inflation fick marknaderna i rörelse. En redan svag marknad tappade ytterligare då oro kring schweiziska banken Credit Suisse satte press på banksektorn.

Vid börsens stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 fallit med 4,1 procent till 2.097 och aktier för 24 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Onsdagens nedgång för OMXS30 är den största för en enskild dag sedan pandemiåret 2020.

Credit Suisse stod i fokus efter att deras största aktieägare, Saudi National Bank, uteslutit ytterligare ekonomiskt stöd till den krisande schweiziska banken. Credit Suisse uppges under dagen ha bett Schweiz centralbank att offentligt uttala stöd för banken.

Bland de svenska storbankerna syntes nedgångar på nästan 8 procent för Nordea och 4-5 procent för Swedbank, SEB och Handelsbanken.

Inflationssiffran för Sverige i februari visade på en uppgång för KPIF-inflationen till 9,4 procent från 9,3 procent i januari. Väntat enligt Infronts analytikerenkät var snarare att KPIF skulle stiga 9,2 procent.

H&M-aktien befann sig i botten av OMXS30 med en nedgång på 8,5 procent. Klädkedjan presenterade försäljningssiffror för första kvartalet som avslutades i februari 2023. Försäljningen i lokala valutor steg med 3 procent. Enligt Infront hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 4,5 procent.

Defensiva Astra Zeneca klarade sig väl i nedgången och aktien var upp 0,3 procent. Tele2 gick också emot börstrenden med en uppgång på 0,2 procent. På nedsidan inom OMXS30 index föll Boliden med 6 procent och SBB sänktes närmare 6 procent.

Hygienbolaget Essity steg cirka en halv procent. Vd Magnus Groth sade i en intervju med Dagens industri att Essitys volymer ska öka i år. Detta trots att konkurrenterna har flaggat för fallande volymer i år.

Oljebolagen trycktes ned av ett fallande oljepris. Bland bolagen i sektorn tappade IPC, Africa Oil och Maha Energy med 7-9 procent medan Tethys Oil backade cirka 4,5 procent.

Solenergiföretaget Midsummers aktie tappade 19 procent efter att Dagens industri publicerat en artikel i vilken källor till tidningen avfärdar bolagets miljardaffärer.

Laddboxtillverkarna Garo och Ctek bjöd på uppgångar om 7 respektive drygt 3 procent efter att Elsäkerhetsverket beslutat om försäljningsförbud för norska Easees laddboxar.

Dist IT, som i augusti 2021 förvärvade Efuel vilka är en leverantör av laddboxar från Easee, föll 21 procent.

Cantargia steg 8 procent efter att bolaget under tisdagskvällen meddelat nya kliniska data för nadunolimab.

Inom samma sektor avancerade Index Pharmaceuticals med 15 procent. Forskningsbolaget presenterade nya resultat från en farmakokinetikstudie med läkemedelskandidaten cobitolimod.

Kryptovalutabolaget Quickbit föll 19 procent efter att ha meddelat att det innevarande kvartalet har påverkats av lägre intäkter än förväntat.


Graf: OMXS30 onsdag den 15 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE