BÖRSEN: BANKERNA DRAR STARKT I UPPGÅNGEN, OMXS30 +1,3%

2021-05-14 14:07:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg på fredagen, efter att ha hållit helgstängt under torsdagen. Bank gick starkt i spåren av det oväntat höga amerikanska inflationsutfallet som gav högre räntor i onsdags efter Stockholmsbörsens stängning.

Omkring klockan 13.50 hade OMXS30 gått upp 1,3 procent till 2.2235 och omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 12,8 miljarder kronor. På ledande Europabörser var Frankfurtbörsens DAX-index upp 0,7 procent och Parisbörsens CAC40-index steg 0,9 procent.

Bland de mest handlade aktierna i Stockholm fanns ABB med en uppgång på 2,7 procent, endast överträffad av Swedbank och Kinnevik som steg 3 procent vardera, samt SKF och Nordea som stärktes 2,7 procent vardera.

Även Handelsbanken och SEB steg klart mer än index på fredagen i kölvattnet av ränteuppgången.

H&M avancerade 2,5 procent. Klädbolagets vd Helena Helmersson köpte i måndags aktier i H&M för sammanlagt cirka 1,2 miljoner kronor, framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister.

På motsatta sidan av OMXS30 handlades Boliden ned 1,9 procent och Evolution, som i onsdags återtog viss mark efter ett kursras dagen före, backade 0,3 procent. Ericsson backade 1,2 procent.

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining rusade hela 61 procent efter att ha upptäckt ett nytt område med höga halter av koppar, guld och silver vid Filo del Sol-projektet i Argentina.

"Vi tror att det kommer rankas som ett av de bästa borrhålen globalt i år", skrev bolaget i en kommentar.

Josemaria, som bedriver prospektering i samma provins som Filo Mining, lyfte 10 procent.

En annan aktie som tog fart uppåt var Iconovo, som utvidgar sitt samarbete med det amerikanska läkemedelsbolaget Amneal till att nu inkludera ytterligare territorier. Detta innebär att den kommunicerade potentialen för framtida årliga royaltyintäkter mer än fördubblas. Iconovo lyfte 8,2 procent.

Oljebolaget Shamaran sjönk i stället 9,2 procent efter att ha meddelat att den regionala regeringen i Kurdistan föreslår ändrade villkor för betalningar på grund av covid-19-pandemin.

3D-biokrivarbolaget Cellink, som föll kraftigt i samband med sin delårsrapport på onsdagen, fortsatte att handlas brant nedåt på fredagen. 10 procent var facit kring lunchtid. Pandemin och dess effekter fortsatte att överskugga Cellinks verksamhet även under första kvartalet, skrev bolagets vd Erik Gatenholm i onsdagsrapporten.

"Vi ser även att det kommer påverka kommande, då ett flertal viktiga marknader som Tyskland, Japan, Storbritannien och Frankrike fortfarande befinner sig mitt i pandemin", skrev Erik Gatenholm.

Sedan årsskiftet har dock Cellinkaktien lyft 53 procent och sedan ett år tillbaka är uppgången hela 190 procent.

Kasinobolaget Angler Gaming, som också stigit mycket kraftigt det senaste året, backade också i samband med sin rapport i onsdags och nedgången fortsatte även i detta fall på fredagen med nedgång på ytterligare 7,1 procent.

Balder var upp 0,4 procent. Kepler Cheuvreux och Nordea har höjt sina riktkurser för fastighetsbolaget med upprepade köprekommendationer, samtidigt som DNB Markets höjt rekommendationen för aktien till behåll från sälj.

Ecorub avancerade 5,7 procent. Bolaget har tecknat en avsiktsförklaring med Sandviks Plast, som innebär att Sandviks Plats kommer att testa några av sina produkter i ett av Ecorubs standardmaterial under det andra kvartalet.

Bitcoinhandlaren Safello, som rusade 120 procent i onsdagens debut på First North, lugnade sig åtminstone temporärt och aktien handlades till 32 kronor, 14 procent lägre än onsdagens stängningsnotering 37:20 kronor men en bra bit högre än de 13:50 kronor aktien kostade vid nyemissionen före listningen.

Betsson backade 4,1 procent. Aktien handlades från fredagen utan rätt till inlösen i inlösenprogram och det gällde också Epiroc, som var ned 2,5 procent i A-aktien. Även i Kindred avskiljdes utdelning och aktien backade 1,9 procent.Graf: OMXS30 fredagen den 14 maj

image

Källa: InfrontDirekt-SE