BÖRSEN: BANKER BLAND FÖRLORARNA, OMXS30 -0,6%

2022-05-31 13:06:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nedgången på Stockholmsbörsen utökades successivt under tisdagsförmiddagen. En liknande trend noterades på Europabörserna och USA-terminerna pekade mot en negativ öppning då handeln återupptas senare under tisdagen efter att ha hållit stängt på måndagen.

Banksektorn återfanns bland förlorarna i Sverige och SAS backade efter sin kvartalsrapport.

Vid 13-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned med 0,6 procent till 2.062. Aktier för 8,5 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. Även större börser ute i Europa trevade nedåt. Parisbörsens CAC 40 sjönk 0,8 procent och Frankfurtbörsens DAX stod på minus 0,6 procent.

Botten av storbolagsindexet utgjordes av storbankerna SEB, som sjönk 3,3 procent, och Nordea, som gick ned 3,2 procent. Norsk polis har genomfört ett tillslag mot Nordea i Oslo och gripit två anställda.

De andra två storbankerna Handelsbanken och Swedbank klarade sig bättre, med nedgångar om 1,2 procent respektive 1,8 procent. Nordea har uppgraderat Swedbankaktien till köp (behåll) och Handelsbanken till behåll (sälj).

Även skogsbolaget SCA och livekasinounderleverantören Evolution tyngde index med nedgångar om 2,7 procent respektive 2,0 procent.

I täten återfanns däremot industribolagen Alfa Laval och Atlas Copco, som var upp cirka 1,5 procent vardera.

Flygbolaget SAS var tisdagens största rapportbolag. Aktien handlades ned med som mest över 10 procent, men noterades till -6,5 procent vid lunch, efter att resultatet varit svagare än väntat trots att omsättningen var starkare än estimat. Bolaget aviserade vidare planer om att ta in minst 9,5 miljarder kronor i nytt kapital, något som dock är beroende av att SAS fullt ut lyckas genomföra omställningsprogrammet SAS Forward, vilket inte tas för givet av vd Anko van der Werff. SAS-rapporten speglar ett bolag i djup kris, enligt Sydbanks analyschef Jacob Pedersen.

"Om förhandlingarna inte gör framsteg säger man att bolaget måste vidta rättsliga åtgärder för att försöka rekonstruera och överleva", sade han till Marketwire.

Bland de mindre bolag som presenterat sina rapporter steg bränslecellsbolaget Myfc, som minskade förlusten men jobbar på en långsiktig finansieringslösning, med 7,3 procent. Aerowash, som vände till vinst, steg 5,7 procent på Spotlight.

Mediacle, som är en IT-lösnings- och programvaruleverantör för igaming-industrin, redovisade ett mer än halverat kvartalsresultat. Aktien föll 13 procent.

Verkstadsbolaget Epiroc har nedgraderats av UBS till sälj (behåll) med en riktkurs om 150 kronor. A-aktien pressades med 3,1 procent till 187:60 kronor.

Sensys Gatso handlades däremot upp 3,7 procent, efter att ha fått en order för ett nytt program för automatiserad övervakning av trafikförseelser i den australiska delstaten Tasmanien till ett värde av 73,5 miljoner kronor.

Freemelt rusade drygt 12 procent till 12:50 kronor på First North. Redeye har inlett bevakning av 3D-printingbolaget med ett rimligt basvärde på 13:50 kronor per aktie.


Graf över OMXS30 under tisdagen den 31 maj:

image

Källa: InfrontDirekt-SE